1 mai 2024, 6:05

Colegiul Medicilor Stomatologi pregătește un studiu pilot asupra stării de sănătate oro-dentare a românilor

Medicii stomatologi din România pregătesc lansarea unui studiu privind starea de sănătate orală, subiect discutat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, reunit, miercuri, la București, în prima ședință a Consiliului Național din acest an.

„Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății, publicat în 2023, arată că peste jumătate dintre adulții din UE au avut o afecțiune orală majoră în 2019 și îndeamnă statele membre să sporească accesul la îngrijiri orale esențiale sigure, eficiente și accesibile în cadrul asigurărilor de sănătate. Pentru a evidenția nevoia unui program național de sănătate orală, CMSR va demara realizarea unui studiu pilot asupra stării de sănătate oro-dentară a românilor. Studiul va reprezenta o radiografie a stării de sănătate orală, a comportamentului în privința sănătății orale și a nevoilor identificate la nivelul populației. Fără date actualizate nu putem avea politici publice performante. Avem nevoie de această radiografie exactă, pentru a putea găsi cel mai bun plan de tratament pentru sănătatea românilor, din perspectivă stomatologică. Am deplină încredere în capacitatea de a atinge acest obiectiv, prin efortul comun al celor peste 25 de mii de stomatologi din țară, alături de autoritățile responsabile”, a declarat președintele Colegiului, dr. Florin Lăzărescu.

La nivel național, singurul studiu clinic recent este din 2022 și a fost realizat pe baza raportării INSP, realizat doar în privința copiilor.

Concluziile trase din evaluarea eșantioanelor alese atunci arată că micuții de până în șase ani nu prezentau dentiție integral. Jumătate dintre ei au avut nevoie de tratament curativ sau preventiv.

Pe segmentul 6-14 ani, 39% din copiii care s-au prezentat la stomatolog aveau dureri dentare și unul din cinci nu vizitaseră cabinetul stomatologic în ultimul an. Pentru că distribuția cabinetelor este inegală între regiuni și mai ales între mediul urban și cel rural, este necesară o extindere a evaluărilor, care de această data vor avea în vedere și populația adultă a țării.

În baza acestui studiu se vor putea realiza recomandări de politici și programe naționale de sănătate orală, conform recomandărilor OMS și a strategiei globale OMS, însă bazate pe realitatea și nevoile identificate în țara noastră.

Concluziile studiului urmează a fi prezentate public în luna mai, anul curent, se arată într-un comunicat de presă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol