2 mai 2024, 20:10

Comisia Europeană restricţionează vânzarea microplasticelor

Comisia Europeană a adoptat o nouă decizie importantă pentru protecţia mediului prin adoptarea de măsuri care restricţionează microplasticele adăugate în mod intenţionat în produse în temeiul legislaţiei REACH a UE privind substanţele chimice.

Noile norme vor împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice. Aceste norme vor interzice vânzarea de microplastice ca atare şi de produse la care s-au adăugat microplastice în mod intenţionat şi care eliberează microplasticele respective atunci când sunt utilizate. Atunci când acest lucru este justificat în mod corespunzător, se aplică derogări şi perioade de tranziţie pentru ca părţile afectate să se adapteze la noile norme.

„Interzicerea microplasticelor adăugate în mod intenţionat răspunde unei preocupări majore pentru mediu şi sănătatea oamenilor. Microplasticele se găsesc în oceane, în râuri şi pe uscat, precum şi în alimente şi în apa potabilă. Restricţiile de astăzi vizează particulele foarte mici, dar reprezintă un pas important în direcţia reducerii poluării provocate de om”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.

La ce microplastice se face referire? Definiții

Restricţia adoptată  utilizează o definiţie largă a microplasticelor – aceasta acoperă toate particulele de polimeri sintetici sub 5 mm care sunt organice, insolubile şi rezistă degradării. Scopul este de a reduce emisiile de microplastice adăugate în mod intenţionat care provin de la un număr cât mai mare de produse.

Câteva exemple de produse comune care intră în domeniul de aplicare al restricţiei sunt: materialul granular de umplere utilizat pe suprafeţele sportive artificiale (acesta reprezentând cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenţionat din mediu); produsele cosmetice, în cazul cărora microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple, cum ar fi exfolierea (microbile) sau obţinerea unei texturi, a unui parfum sau a unei culori specifice; detergenţii, emolienţii pentru ţesături, sclipiciul, îngrăşămintele, produsele de protecţie a plantelor, jucăriile, medicamentele şi dispozitivele medicale.

Numărul de materiale plastice din oceane s-ar putea tripla până în 2040

Aproximativ 171 de trilioane de particule din plastic pluteau în oceanul planetar în 2019, potrivit unei studiu academic coordonat de Institutul 5 Gyres, o organizație americană care militează pentru reducerea poluării cu plastic. Poluarea marină cu plastic ar putea crește de 2,6 ori până în 2040, dacă nu sunt adoptate politici globale obligatorii din punct de vedere legal, anticipau experții acestei organizații.

Studiul a examinat datele despre poluarea cu plastic a apelor oceanelor furnizate de 11.777 de stații de monitorizare, situate în șase regiuni marine importante, între anii 1979 și 2019. „Am descoperit o tendință alarmantă de creștere exponențială a microplasticelor în oceanul planetar de la începutul acestui mileniu”, a declarat Marcus Eriksen, co-fondator al Grupului 5 Gyres.

„Avem nevoie de un tratat global ONU puternic din punct vedere legal despre poluarea cu plastic, care să oprească problema la sursă”, a adăugat el. Microplasticele sunt deosebit de periculoase pentru oceane, pentru că nu contaminează doar apa, ci afectează și organele interne ale viețuitoarelor marine, care confundă particulele de plastic cu surse de hrană. Conform experților în domeniu, noul studiu arată că nivelul de poluare cu plastic din oceane a fost subestimat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol