21 mai 2024, 8:43

Noile norme ale UE privind dreptul la reparații. Companiile ar trebui să repare dispozitivele după expirarea garanției. La ce preț?

Uniunea Europeană a adoptat în mod oficial un nou set de norme privind dreptul la reparare, menite să încurajeze oamenii să repare dispozitivele defecte, în loc să le înlocuiască. Una dintre aceste norme extinde garanția unui produs cu un an dacă acesta este reparat în timp ce este încă acoperit.

Garanția minimă. Prelungirea garanției.

Uniunea Europeană solicită deja companiilor să ofere o garanție minimă de doi ani pentru produse, dar aceste noi reguli fac un pas înainte. Chiar și după ce perioada de garanție se încheie, companiile sunt „în continuare obligate să repare produsele de uz casnic obișnuite”, inclusiv smartphone-uri, televizoare, mașini de spălat, aspiratoare și alte articole, scrie TVR Info care citează  theverge.com

În cazul în care un produs se strică în perioada de garanție, consumatorii pot alege între o înlocuire sau o reparație. Dacă aleg să repare, garanția va fi prelungită cu un an.

Preț rezobabil. Aici începe discuția

Conform normelor, companiile trebuie să ofere reparații la un preț „rezonabil”, astfel încât clienții să nu fie „descurajați în mod intenționat” să își repare produsul.

De asemenea, producătorii vor fi obligați să furnizeze piese de schimb și unelte, interzicându-le totodată să folosească „clauze contractuale, tehnici hardware sau software care împiedică reparațiile”.

Producătorii nu vor putea împiedica utilizarea pieselor tipărite 3D sau a pieselor second-hand de către atelierele de reparații independente, nici nu vor putea refuza să repare un produs din motive economice – sau chiar dacă acesta a fost reparat în trecut de o parte externă.

Platformă cu ateliere de reparații locale

În plus, UE intenționează să lanseze o platformă online care ar trebui să ajute clienții să găsească ateliere de reparații locale, vânzători de produse uzate și persoane care cumpără articole defecte.

Noile norme vor intra în vigoare după ce vor fi aprobate de Consiliu și publicate în Jurnalul Oficial al UE. Membrii UE vor avea la dispoziție doi ani pentru a le adopta ca lege.

Un pas în direcția bună. Doar unul

Coaliția „Dreptul de a repara Europa” a aplaudat noile norme, calificându-le drept „un pas în direcția cea bună”. Dar coaliția a remarcat, de asemenea, limitele normelor UE, cum ar fi faptul că acestea se referă doar la produsele de consum, deci nu ar include nimic achiziționat de întreprinderi sau bunuri industriale. În conformitate cu noile norme, producătorii trebuie să furnizeze la un „preț rezonabil” piese de schimb și unelte pentru a le pune la dispoziția atelierelor de reparații independente terțe, dar coaliția a afirmat că nu există niciun fel de îndrumări cu privire la ce înseamnă acest lucru, lăsând practic la latitudinea companiilor să decidă ce prețuri să practice.

De asemenea, coaliția a afirmat că interzicerea practicilor care împiedică reparațiile, cum ar fi utilizarea de către Apple a asocierii de piese, nu merge suficient de departe. Companiile nu sunt obligate să respecte interdicția dacă pot invoca „factori legitimi și obiectivi” – inclusiv protecția drepturilor de proprietate intelectuală.

Neclarități

Coaliția a calificat scutirea drept „foarte neclară” și a susținut că aceasta a lăsat „ușa deschisă” pentru ca producătorii să continue să blocheze repararea produselor lor.

Coaliția a criticat, de asemenea, „domeniul de aplicare restrâns” al normelor, susținând că acestea nu ar avea un impact asupra majorității produselor noi care intră pe piața UE.

Se pare că produsele vizate de noile norme sunt deja acoperite de o lege existentă a UE, care prevede că multe aparate electrocasnice și electronice trebuie să poată fi reparate pentru o perioadă de 5 până la 10 ani de la achiziționare, inclusiv mașini de spălat rufe, uscătoare, mașini de spălat vase, frigidere, televizoare, biciclete electrice, scutere, aparate de sudură, aspiratoare, telefoane, tablete și altele.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol