23 iunie 2024, 21:35

Concert de muzică de închisoare

SHAMANELISM revine la București cu un concert de muzică de închisoare – „muzică de ascultare” – susținut de tinerii deținuți din Centrul de Detenție Craiova

Miercuri, 13 martie, ora 15:00, Apollo Bar 111. Tinerii selectați în proiectul cultural Shamanelism vor concerta pentru a treia oară la București, de data aceasta cu o formație de artiști aflați în libertate, alături de care vor interpreta piese în stilul specific „muzicii de ascultare”.

Concert de muzică de închisoare

„Muzica de ascultare” cuprinde stilul/repertoriul cântat de obicei de către romi, pentru romi, și include temele dificile ale vieții, inclusiv direct sau indirect efectele istorice ale sclaviei și ale sărăciei, despre trăitul la periferia societății, unde lipsa de perspective face ca șansa/probabilitatea de a ajunge în ilegalitate să fie foarte mare incluzând, subiecte privind viața celor arestați și condamnați.

Shamanelism este un proiect cultural de încurajare și susținere a explorării și consolidării identității culturale etnice a tinerilor romi aflați în Centrul de detenție Craiova prin intermediul muzicii contemporane rome și se desfășoară de-a lungul a doi ani, 2023-2024. Proiectul este implementat de Fundația Dinescu.

Muzician și coordonator al proiectului, Andrei Dinescu a ales această tematică a ultimului concert din București pentru a sublinia că, sub zâmbetul și atitudinea pozitivă a lăutarului de profesie, se află adesea și multă amărăciune și probleme care nu ies la suprafață în timpul concertelor.

Publicul din România asociază de cele mai multe ori muzica romă cu distracția, cu dansul până la extaz, cu fericirea, fără a se întreba însă dacă se ascunde și altceva în spatele fericirii afișate sau care este contextul de trai al muzicienilor romi. Organizatorul adresează publicului întrebarea: imaginea de pe scenă și ritmurile de veselie reflectă oare cu adevărat realitatea muzicienilor sau a romilor în general?

Publicul bucureștean este așteptat miercuri, 13 martie, de la ora 15:00, la Apollo 111 Bar, pentru răspunsuri la această întrebare.

Intrarea este gratuită


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol