Concursul muzical Eurovision a început, duminică, în oraşul suedez Malmo.
Cei 37 de concurenţi care au păşit pe „covorul turcoaz”, pe fondul unui climat de securitate sporit şi al unor apeluri de boicotare a competiţiei din cauza participării Israelului, notează Rador Radio România.
Cea de-a 68-a ediţie a concursului, care este întotdeauna prezentat ca fiind un concurs apolitic, are loc pe fundalul campaniei militare israeliene devastatoare din Fâşia Gaza, declanşată de atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.
Se aşteaptă ca atenţia să se concentreze foarte mult pe concurenta israeliană Eden Golan, atunci când va interpreta joi, în cea de-a doua semifinală, melodia „Hurricane”, casele de pariuri plasând piesa printre primele 10 care vor câştiga concursul.
Delegaţia israeliană nu a participat ceremonia de duminică din cauza Zilei de comemorare a Holocaustului din Israel, a declarat televiziunea suedeză SVT, care co-organizează concursul împreună cu Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU). Israelul a fost de acord să modifice versurile cântecului său original „October Rain”, despre care EBU a spus că făcea referire la atacul Hamas din 7 octombrie.
Concursul reunește 3 show-uri live, iar 6 ţări au şanse la titlu în acest an, potrivit fanilor şi caselor de pariuri. Suedeza Loreen a câştigat concursul din 2023 de la Liverpool, în nordul Angliei, cu piesa „Tattoo”, ceea ce a asigurat ţării nordice o intrare automată în marea finală de sâmbăta viitoare.
De asemenea, „Big Five” al EBU – Marea Britanie, Franţa, Germania, Spania şi Italia – primesc automat un loc în finală, în timp ce ceilalţi concurenţi vor concura în semifinale pentru locurile rămase.
Suedia găzduiește concursul pentru a şaptea oară, fiind pentru a treia oară când Malmo va organiza competiţia.
Participanţii Suediei din acest an, gemenii Marcus & Martinus, au fost traşi la sorţi în luna martie pentru a deschide finala cu piesa lor dance pop „Unforgettable”.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol