20 ianuarie 2022, 11:04

Conducătorii duri ai pandemiei: Trudeau, Macron, Duterte. Îi amenință pe nevaccinați și pe iresponsabili

În timp ce, în România, președintele și autoritățile o tot scaldă și n-au curaj să exprime opinii vehemente în legătură cu măsurile de stăvilire a pandemiei Covid-19, în lume mai există președinți cărora nu le este teamă să spună ceea ce este evident: dacă ești vaccinat, trăiești și nu mai ești un pericol pentru ceilalți dacă porți mască; dacă nu ești vaccinat, este foarte probabil să mori și, până atunci, poți transmite virusul la oameni nevinovați.

Justin Trudeau, Canada: „Canadienii sunt furioși pe cei nevaccinați”

Justin Trudeau a spus miercuri că cetățenii canadienii sunt furioși pe cei nevaccinați:

„Oamenii văd că tratamentele pentru cancer și operațiile se amână pentru că paturile de spital sunt pline de oameni care au ales să nu se vaccineze; oamenii sunt frustrați. Când canadienii văd că suntem în blocaj sau avem restricții grave de sănătate publică chiar acum, din cauza riscului pe care îl reprezintă pentru noi toți oamenii nevaccinați, se înfurie.”

Trudeau a țintit și vedetele și influencerii din Quebec care au petrecut fără mască într-un zbor charter către Cancún. Avionul mergea în Mexic din Canada, iar unii dintre pasageri erau participanți la emisiunile de televiziune de tip reality-show din Quebec.

Numindu-i „idioți”, Trudeau a spus că este o „palmă în față” pentru cei care au încercat să rămână în siguranță în timpul pandemiei. El a mai informat că autoritatea de reglementare a companiilor aeriene din Canada a lansat deja o anchetă în acest caz. Între timp, trei companii aeriene, inclusiv cea care a închiriat zborul și Air Canada, au refuzat să le transporte înapoi în Canada.

Emmanuel Macron, Franța: “Nevaccinații nu sunt cetățeni”

Președintele francez i-a atacat pe cei aproape cinci milioane de francezi care nu s-au vaccinat anti-Covid, afirmând că vrea să-i irite, ca parte a strategiei guvernului său. Comentariile au venit în ziua în care Franța a raportat încă un record zilnic de 271.000 de infecții, pe măsură ce varianta Omicron se răspândește rapid în această țară.

Emmanuel Macron le-a spus jurnaliștilor de la Le Parisien că a decis să acționeze decisiv împotriva nevaccinaților prin „limitarea pe cât de mult posibil a accesului lor la activitățile ce țin de viața socială”.

„Atunci când libertatea mea o amenință pe cea a altor oameni eu devin iresponsabil. O persoană iresponsabilă nu mai este un cetățean”.

Comentariile lui Emmanuel Macron au venit când Parlamentul francez dezbătea transformarea actualului „certificat sanitar” într-un „certificat de vaccinare”.

Protestatarii antivaccin s-au adunat sâmbătă în orașele din Franța și au purtat pancarte pe care scria „Te vom irita noi” sau „Nu permisului de vaccin”, o referire la eforturile legislative ale lui Macron de a solicita dovada vaccinării pentru a intra în locuri precum cafenele, baruri și muzee. Protestatarii s-au adunat și pe străzile din Marsilia, Nantes și Le Mans, printre alte orașe. Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă libertățile și îi tratează inegal pe cetățeni.

Rodrigo Duterte, Filipine: „Persoanele nevaccinate vor fi arestate dacă nu rămân acasă”

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat joi că persoanele care nu și-au făcut vaccinuri anti-COVID-19 vor fi arestate dacă nu au respectat ordinele de a rămâne acasă, deoarece infecțiile au atins un nivel maxim în trei luni. Într-un discurs televizat adresat națiunii, a spus că le cere liderilor comunității să caute persoane nevaccinate și să se asigure că sunt închise în casele lor:

„Dacă cineva refuză, dacă iese din casă și se plimbă prin comunitate, poate fi reținut”.

Infecțiile zilnice cu coronavirus din Filipine au atins cel mai mare prag din 26 septembrie, cu 17.220 de cazuri joi, a anunțat Ministerul Sănătății, inclusiv cele cauzate de varianta Omicron. Filipine a detectat până acum 43 de cazuri interne și importate de Omicron, ceea ce a determinat guvernul să înăsprească restricțiile în această săptămână.

Președintele a spus că este responsabil pentru siguranța și bunăstarea fiecărui filipinez.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol