6 mai 2024, 9:06

Consiliul și Parlamentul European au adoptat noua legislație privind restaurarea naturii. Ce implicații are pentru state

Consiliul și Parlamentul European au adoptat noua legislație privind restaurarea naturii, iar aceasta va fi publicată în curând în monitorul comunitar. Legea obligă statele membre ca, până în anul 2030, să redea naturii cel puțin 20% din suprafețele de pământ și apă degradate.

Pentru 2040 este prevăzută o țintă de 60 de procente, pentru ca, în 2050, să poată fi atinsă ținta de restaurare a 90% din habitatele degradate. Statele membre vor avea la dispoziție și finanțare comunitară, relatează Reuters.

Legislația impune statelor membre să ia măsuri pentru a crește suprafețele pajiștilor, ale terenurilor agricole cu diversitate naturală ridicată și pentru a crește retenția carbonului în sol pe suprafețele cultivate.

La fel, suprafețele de pădure trebuie renaturate tot în sensul creșterii biodiversității, ceea ce înseamnă, de la caz la caz, reducerea intervenției umane.

De asemenea, statele membre trebuie să identifice și să anuleze treptat, acolo unde este posibil, toate tipurile de baraje sau alte lucrări care blochează cursurile râurilor.

În privința orașelor, legea redresării naturii impune municipalităților să crească anual procentul de spații verzi. Ținta orientativă este de 45% pentru 2030.

Urmează voturile oficiale din partea Parlamentului și Consiliului European. Regulamentul va în vigoare la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele vor fi obligate să prezinte planurile de restaurare, în termen de maximum doi ani.

Obiectivele de refacere vor fi diferite în funcție de ecosisteme, potrivit comunicatului de presă, iar statele vor face planuri naționale de restaurare ținând cont de contextul local al ecosistemelor. În elaborarea planurilor vor fi implicați reprezentanți ai societății civile și ai comunității locale.

Acordul este un compromis obținut după mai multe luni de negocieri, în condițiile în care unele țări și-au exprimat îngrijorările cu privire la costul introducerii unor măsuri pentru ameliorarea acestor ecosisteme. Bruxelles-ul a fost de acord să propună mai multe fonduri, dacă se constată că țările au nevoie de ele pentru aplicarea planurilor.

Unele guverne au avertizat că Uniunea Europeană impune prea multe legi pentru mediu, care vin în defavoarea industriilor, în timp ce unii parlamentari de centru-dreapta au încercat să ducă la eliminarea completă a regulamentului, cu argumentul principal că afectează agricultorii. Alte țări au susținut că legea este necesară pentru a salva speciile aflate în declin sau de a pune în valoare capacitatea naturii de a proteja împotriva schimbărilor climatice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol