30 aprilie 2024, 18:18

Controversata sculptură „Hidra”, adjudecată pentru 10.000 de euro

Prezentată pentru prima dată publicului în 2012, opera de artă a stârnit controverse.

Realizată de Costin Ioniţă, sculptura Hidra a fost adjudecată la preţul de 10.000 de euro, joi seara, la prima licitaţie de sculptură de anul acesta organizată de Artmark, relatează Radio România Iași.

Prezentată pentru prima dată publicului în 2012, pe soclul pe care s-a aflat statuia lui Lenin în Piaţa Presei Libere, „Hidra” a fost asemuită cu „un balaur cu şapte capete” și reprezintă „o critică a clasei politice, după cum a mărturisit chiar artistul”, iar „reacţiile controversate la adresa ei nu s-au epuizat, mai ales că a reapărut în atenţie în acest an electoral”.

„Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite. Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin. Lucrarea a făcut parte din Proiect 1990 şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere”, a explicat Costin Ioniţă într-un comunicat transmis de Artmark.

Licitația a înregistrat un total de 169.250 de euro, având o rată de adjudecare de 77,11%.

„Hidra (Proiect 1990)” (2012), de Costin Ioniță, sculptură realizată din polistiren, oțel, fibră de sticlă și rășină, cu înălțime de 6 metri, a primit cea mai mare estimare, de cel mult 10.000 de euro. Acesta a fost și prețul pentru care a fost vândută, potrivit curatorial.ro.

Controversele sculpturii

În februarie, poliţiştii ieşeni s-au autosesizat după ce, în spaţiul public, au apărut imagini în care o femeie loveşte cu piciorul statuia, expusă în centrul Iaşiului în cadrul proiectului „Luna sculptorilor români“.

Lucrarea era amplasată în Piața Voievozilor de lângă Casa de Cultură a Studenților.

Sculptorul Costin Ioniță a declarat că reacțiile publicului au fost diferite, astfel că unii au apreciat opera, alții nu au înțeles-o. În opinia sa, acele presoane care s-au revoltat au fost instigate la acte de vandalism.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol