1 decembrie 2023, 4:22

În contextul conferinței COP 26, Greenpeace îl contrazice pe Iohannis: „Discursurile verzi nu mai ajută pe nimeni”

Greenpeace România a făcut o analiză a discursului președintelui Klaus Iohannis de la Glasgow și infirmă multe dintre afirmațiile acestuia. Iohannis a susținut declarația națională la summit-ul pentru climă COP26. În alocuțiunea sa, șeful statului a subliniat că țara noastră are una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din UE și a vorbit despre angajamentele României în lupta cu schimbările climatice.

Iată unele dintre cele spuse de șeful statului și replicile din partea organizației ecologiste.


Klaus Iohannis:
Din 1989 până în 2019, emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scăzute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 și 2019, România și-a redus și intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât dublul mediei globale.

Greenpeace:
Aveți dreptate, domnule președinte. Emisiile au scăzut, dar acest lucru nu s-a întâmplat în urma eforturilor României pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, ci este – în mare parte – rezultatul prăbușirii economice post-decembriste. Puteți să ne arătați un plan care a dus la această scădere? România nu are o strategie națională actualizată privind schimbările climatice, iar planul de acțiune care însoțește această strategie a expirat anul trecut și nu a fost pus nimic în loc.


Klaus Iohannis:
Trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă în procesul de tranziție ecologică, că sunt create locuri de muncă și că inegalitățile sociale sunt reduse.

Greenpeace:
Faptul că încă nu ați anunțat clar, asumat, un calendar de renunțare la combustibilii fosili (doar în PNRR ați strecurat o informație despre renunțarea la cărbune) zădărnicește șansele unei tranziții echitabile pentru toți cei afectați. Nu se poate face tranziție ecologică fără asumarea politică a unor decizii curajoase.

Citește detalii la EdițiaVerde.ro

Foto: colaj Administrația Prezidențială + Greenpeace România


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol