1 mai 2024, 21:48

Copiii, cei mai vulnerabili la efectele crizei climatice

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) a decretat schimbările climatice drept o criză a drepturilor copilului. Organizația estimează că efectele schimbărilor climatice expun aproximativ 1 miliard de copii din întreaga lume unui risc extrem de mare, cu implicații negative pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor, potrivit sciencenews.org.

Cercetătoarea Frederica Perera de la Universitatea Columbia din New York afirmă că procesul continuu de dezvoltare a a copiilor, de la perioada fetală până la adolescență, este unul dintre motivele pentru care aceștia sunt deosebit de vulnerabili la efectele negative asupra sănătății cauzate de efectele climatice asupra mediului.

Astfel, căldura extremă contribuie la nașterile premature și provoacă decese și boli legate de căldură la sugari și copii.

Perioadele mai lungi de polenizare și fumul de la incendiile de pădure, provoacă mai multe alergii și crize de astm, scrie antifake.ro.

În anumite zone ale lumii, secetele provoacă insecuritate alimentară și duc la încetinirea creșterii, iar bolile infecțioase se înmulțesc pe măsură ce căpușele și țânțarii își extind raza de acțiune.

Frederica Perera a explicat că sugarii și copiii nu au aceleași mecanisme biologice de apărare complet funcționale, ca la adulți, pentru a-i proteja împotriva substanțelor toxice. În timpul caniculei, copiii au o capacitate mai mică de a controla temperatura corpului.

În privința efectelor psihologice, există studii care demonstrează că fenomene meteorologice extreme precum furtuni severe, inundații și incendii de vegetație, provoacă rate crescute de depresie și de stres post-traumatic în rândul copiilor. Totodată, anxietatea climatică este un fenomen în creștere.

Conform unui sondaj din 2021 care a acoperit 10 țări, peste 50% dintre adolescenți și tineri au spus că se simt foarte îngrijorați sau extrem de îngrijorați de schimbările climatice, și că această stare de anxietate le afectează negativ viața de zi cu zi.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol