19 aprilie 2024, 17:41

Cornel Amariei, antreprenorul care poate da o mobilitate mai bună nevăzătorilor. Ochelarii intră în producție spre sfârșitul anului

Cornel Amariei, antreprenorul român care a inventat ochelari pentru a ajuta nevăzătorii să se deplaseze, a fost nominalizat finalist la Global Business Hall of Fame. Duminică, de la 10:30, este invitatul lui Lucian Mîndruță, la emisiunea ”Ediția de dimineață”, de la Digi24.

Cornel Amariei a învățat să citească la 3 ani, iar la 7 învăța deja programare. La 14 ani, a construit primul său robot, menit să fie trimis sub dărâmături, pentru a căuta supraviețuitori. La 22 de ani a fost desemnat de Forbes unul dintre cei mai influenți 10 tineri sub 30 de ani din Europa, apoi a fost numit unul dintre cei mai influenți 10 tineri ai lumii, de către Junior Chambers International.

Tânărul de 27 de ani din București s-a născut într-o familie în care ambii părinți au handicap locomotor, iar sora lui are paralizie cerebrală. Creșterea într-un astfel de mediu l-a făcut să-și dea seama de impactul pe care îl au dizabilitățile asupra oamenilor.

În clasa a X-a a fondat prima sa companie, împreună cu alți colegi de clasă: au creat ceasuri pe discuri de vinil. Au reușit să vândă sute de astfel de sisteme.

Cornel a absolvit două facultăți în același timp, la Jacobs University Bremen din Germania: Știința Calculatoarelor și Inginerie Electrică.

La cei 27 de ani ai săi este antreprenor și creatorul unui dispozitiv care imită beneficiile unui câine-ghid, oferind celor cu deficiențe de vedere până la 30 la sută din înțelegerea vizuală a unei persoane fără deficiențe.

”Sunt 40 de milioane de nevăzători astăzi. Numărul ăsta crește, spre 100 de milioane până în 2050. Când vine vorba strict de mobilitate și orientare, avem două soluții, și astea deja au sute, spre mii de ani vechime: câinele-ghid și bastonul pentru nevăzători. Astăzi sunt 28.000 de câini-ghid, la 40 de milioane de nevăzători. Ne-am dat seama că principalele funcționalități ale unui câine-ghid le putem duplica în tehnologie fără dezavantajele pe care aceștia le aduc: costul de antrenare (în SUA ajunge și la 60.000 de dolari pentru un singur câine), apoi este un efort uriaș pentru o persoană cu dizabilități vizuale să aibă grijă de un câine-ghid. Exact de la asta am pornit, de la posibilitatea de a duplica aceste funcționalități ale câinelui-ghid și așa am creat ochelarii pe care îi numim Lumen. Ceea ce ei fac este să înțeleagă mediul într-un mod similar în care noi ca oameni cu capabilitatea de a vedea facem – înțelegem pe unde sunt obiectele, pe unde se deplasează, pe unde ne putem deplasa, pe unde nu, cum putem interacționa cu mediul – informație care e foarte intuitivă pentru noi, ceea ce este incredibil de dificil pentru sistemul informatic”, explică el.

Invenția permite persoanelor să măsoare distanțele, cum ar fi cât de departe sunt mobilierul și alte obiecte. Amariei este unul dintre cei cinci finaliști din secțiunea pentru inovatori din 2021 a concursului Global Business Hall of Fame.

Ochelarii înțeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă. De asemenea, aceștia procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual. Nu în ultimul rând, ochelarii transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice (prin vibrație) și auditive.

”Practic, în loc să te tragă de mână, să te ajute să te deplasezi într-o direcție, te trag de cap, ca să spun așa. Practic, simți cum un sistem îți orientează capul și te îndreaptă în direcția în care vrei să te deplasezi. Prin vibrațiile ramei, prin diverse mijloace. Tehnologia pe care noi o producem – avem o echipă de 40 de oameni – este inspirată de condusul autonom”, explică Amariei.

Cel mai important lucru este ca nevăzătorii să vadă distanța și obstacolele, cum se mișcă. Asta este ceea ce încearcă Lumen să facă: pentru o persoană care nu mai are acest simț, capacitatea de a discerne unde este un obstacol, un obiect care se apropie sau se îndepărtează, să i le explice.

Cu sistemul nostru, în primul rând încercăm să înțelegem cum arată mediul înconjurător, distanța către fiecare obstacol, luăm toate informațiile și le transformăm în impulsuri electrice pe zona frunții”, spune el.

Când vine vorba de un sistem care devine o dependență: un om nevăzător va deveni dependent de acest sistem, așa că astfel de sistem nu are voie să dea eroare! Să treci strada și să nu vadă un obiect în venire. Este destul de ușor să faci 30% din cazuri, un pic mai greu 90% și aproape imposibil să faci peste 99% din cazuri”, explică Amariei.

Ochelarii, care au cinci camere, vor începe să fie produși spre finalul anului 2021 și se preconizează că, până în 2022, numărul ochelarilor îl va depăși pe cel al câinilor îndrumători. Dacă antrenamentul unui câine-ghid durează ani de zile, ochelarii pot fi produși rapid, în serii mari, la cerere.

Prețul va fi de 5.000 de euro, dar Amariei explică faptul că nu pe umerii nevăzătorilor care au nevoie de aceste dispozitive vrea să apese aceste costuri.  ”Este casa de asigurări, sunt sisteme de subvenționare internaționale”, precizează el.

Proiectul Lumen este dezvoltat de o echipă formată din 40 de experți din domenii diferite precum inginerie, științe, psihologie, design industrial sau business development.

Dar mai multe aflăm chiar de la Cornel Amariei, în dialog cu Lucian Mîndruță. O discuție pe care vă invităm să o urmăriți aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol