14 aprilie 2024, 13:19

Românul care a inventat ochelarii pentru nevăzători, nominalizat la Global Business Hall of Fame

Cornel Amariei, antreprenorul român care a inventat ochelari pentru a ajuta nevăzătorii să se deplaseze, a fost nominalizat finalist la Global Business Hall of Fame. El a dezvoltat un dispozitiv care imită beneficiile unui câine ghid, oferind celor cu deficiențe de vedere până la 30 la sută din înțelegerea vizuală a unei persoane fără deficiențe.

Invenția permite persoanelor să măsoare distanțele, cum ar fi cât de departe sunt mobilierul și alte obiecte. Există doar 20.000 de câini îndrumători la 40 de milioane de nevăzători. Amariei este unul dintre cei cinci finaliști din secțiunea pentru inovatori din 2021 a concursului Global Business Hall of Fame.

Ochelarii înțeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect și cum se mișcă. De asemenea, aceștia procesează și stochează informațiile intern și calculează modul în care utilizatorul poate interacționa cu lumea din punct de vedere contextual. Nu în ultimul rând, ochelarii transferă informațiile relevante, folosind indicații haptice și auditive.

Ochelarii vor începe să fie produși în a doua jumătate a anului 2021 și se preconizează că, până în 2022, numărul ochelarilor îl va depăși pe cel al câinilor îndrumători.

Tânărul de 27 de ani din București s-a născut într-o familie în care ambii părinți au handicap locomotor, iar sora lui are paralizie cerebrală. Creșterea într-un astfel de mediu l-a făcut să-și dea seama de impactul pe care îl au dizabilitățile asupra oamenilor.


Citește și:
Primii ochelari inovatori care vin în sprijinul nevăzătorilor. Cum funcționează
EXCLUSIV Cornel Amariei, unul din cei mai influenți tineri ai lumii: „Este o mare onoare să pun România atât de sus!”


 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE