25 aprilie 2024, 8:34

Corturile românilor din centrul Berlinului trebuie să dispară: “Rămânem sub cerul liber”

Zona Gării Centrale din Berlin, Hauptbahnhof, este foarte populată în fiecare zi. Oamenii sunt în continuă mișcare, tocmai de aceea foarte puțini știu, observă sau le pasă că în imediata vecinătate a gării se află un mic parc cu zeci de corturi.

Autoritățile locale și compania de tranporturi Deutsche Bahn au decis că toate corturile trebuie să dispară. Majoritatea celor care trăiesc în aceste corturi provine din România. Berliner Zeitung a stat de vorbă cu unul dintre ei.

David Mario trăiește de aproape șapte ani pe străzile Berlinului. Chiar dacă nu va mai continua să trăiască în cort, el nu ia în calcul o revenire definitivă în România.

“În corturile de la gara centrală trăiesc 40-50 de oameni fără adăpost din România. Corturile au fost îndepărtate de mai multe ori de autorități, însă românii le ridică din nou”, scriu jurnaliștii germani.

Germană nu vorbesc foarte bine, se feresc de interviuri, însă un tânăr de 27 de ani își asumă rolul de a vorbi în numele lor. David Mario s-a născut în România, din mamă de origine turcă și tată maghiar. Părinții au murit când era mic. A ajuns pentru trei luni la Atena, unde a lucrat în construcții.

În urmă cu șapte ani a ajuns în Germania. A locuit puțin la Dortmund, o lună pe stradă în Stuttgart, iar ulterior doar pe străzile Berlinului. De peste șase ani trăiește în corturile din cartierul Berlin-Moabit.

Viața la negru

A lucrat la un hotel din zonă, apoi în construcții. Totul la negru, ca zilier.

“100 de euro într-o zi. E bine. În România ar trebui să muncesc și mai mult, pentru mai puțini bani. Dar pentru un pat în Berlin este prea puțin”, spune David, care arată spre cortul în care locuiește.

Banii îi folosește cu chibzuință. În loc de băutură, el preferă să meargă la un salon și să își spele hainele pentru cinci euro. Plătește opt euro pentru a se spăla la Haupbahnhof. Știe că oamenii se feresc de cei care miros și i-ar fi greu să mai lucreze undeva. În cort e doar un sac de dormit. În fața lui, două perechi de încălțăminte murdare. “Nu am nevoie de mai mult”, spune Mario.

Iarna, când temperaturile scad la minus 20 de grade, Mario doarme într-un centru pentru oameni fără adăpost. Câte 12 într-o cameră, unii nespălați, alții beți, susține el.

Autoritățile locale nu au mai putut tolera situația și le-au adus o toaletă mobilă.

“Oamenii își făceau nevoile pe spațiul verde. Problema fecalelor în spațiul public a fost prioritatea noastră”, susține Danilo Hafer, purtătorul de cuvănt al sectorului Berlin-Mitte.

În urmă cu două săptămâni, corturile au fost îndepărtate. Oamenii au ales să rămână sub cerul liber și și-au făcut nevoile în parc. Autoritățile locale au revenit asupra deciziei și le-au dat ultimatum până la prima ninsoare, neoficial până la începutul lui decembrie.

Foto: Berliner Zeitung

Foto: Berliner Zeitung

Practic, corturile se află pe terenul companiei Deutsche Bahn. Fiind teren privat, autoritățile locale nu pot interveni. Acest lucru e posibil doar dacă aceștia se extind pe zona verde, acolo unde primăria a amplasat o toaletă.

David este convins că Deutsche Bahn a inițiat evacuarea lor în urmă cu aproape două săptămâni. Doar că nu își asumă public, fiindcă ar fi o pată de imagine. Mai mult, cei de la Deutsche Bahn au confiscat tot ce era în corturi. Avea încărcător și un Boombox, care îi lipsesc cel mai mult.

Dar asta pare un detaliu minor. “De doi ani nu am mai dormit într-un pat”, mărturisește David. O persoană binevoitoare a plecat două luni în concediu în străinătate și l-a lăsat să doarmă în casă.

Ca mulți alți români, David visează că în decembrie se va întoare în România.  Doar în vizită că nu a mai fost de ani de zile în țară. Îi e dor de sora și prietenii sai. Nu e singurul cu acest vis. Iarna in Berlin poate fi extrem de nemiloasă.

Sursa foto: Marina Constantinoiu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol