19 aprilie 2024, 16:26

Cosmin Prelipceanu, jurnalist: ”În epoca dezinformării trebuie să existe jurnaliști organizați care să respecte reguli”

Cosmin Prelipceanu este gazda Jurnalului de seară, la Digi24, emisiunea din prime time. Deși nu și-a dorit să fie vedetă, îl știe toată lumea.

A intrat în presă acum 25 de ani, când a fost vrăjit de vocea unei fete, la o emisiune de noapte, la Radio Contact. Fata este acum soția lui, se numește Magda Prelipceanu, iar momentul a însemnat decizia lui de a vira complet dintre științele economice, pentru care părea destinat, așa cum întreaga familie îl pregătise, către lumea palpitantă a jurnalismului.

”Cred că m-am făcut jurnalist fără să știu, dar semințele le-a depus o doamnă profesoară de desen de la școala 170, care era și bibliotecară și îmi lăsa cheia bibliotecii. Nu m-a ghidat nimeni, am citit de toate pentru toți și în felul ăsta cred că s-a format o cultură de magazin, câte puțin din fiecare. Nu e ceva cu care să construiești cariere de ce știu eu ce fel, dar e ceva care a fost foarte folositor pentru creierul de jurnalist, care știi că întotdeauna face asocieri pe orizontală”, declară, în emisiunea ”Ediția de dimineață” de la Digi 24, unde vine duminică de la 10:30, la invitația lui Lucian Mîndruță.

La bază, are studii economice. Practic, ar fi trebuit să fie contabil, dar viața a rezervat altceva pentru el.

Am făcut niște studii într-un domeniu: ar fi trebuit să fiu contabil, am făcut studii economice la Sibiu. Așa am vrut eu. Acolo mi-am cunoscut și soția, care este sibiancă.

Soacră-mea îmi zice că sunt sudist și regățean. Pentru ea nu e o laudă, pentru mine este simpatic.

Soția mea făcea radio, o ascultam la radio, student fiind. Mi-a plăcut atât de mult, încât am vrut să o cunosc.

După ce am cunoscut-o am vrut și eu să fac radio. Am încercat să fac radio acolo unde lucra ea, la  Radio Contact, dar n-a fost să fie. Și atunci am lucrat la un alt radio, și lucram noaptea, că eram student. Mulți ani am lucrat gratis”, mărturisește.

Ce l-a atras spre presă? Îi plăcea să întâlnească oameni, să vorbească cu ei.

Mi-a plăcut mult meseria, am venit la București amândoi, ne-am angajat la Radio Contact și a început aventura bucureșteană”, explică Cosmin Prelipceanu.

Acum face un doctorat la UNATC, despre fake news.

Doctoratul mi-a dat ocazia să întâlnesc niște artiști foarte interesanți de la UNATC, cu care am discutat, iar acum am avut vreme să citesc de pildă despre cum comunici prin imagine. Sigur că pe mine mă preocupă mai mult latura jurnalistică, dar am ajuns acolo cu ajutorul perspectivei artiștilor: comunicarea prin imagine devine un joc al persuasiunii în care autorul încearcă să-și convingă privitorul de tăria unui anumit mesaj. Unii ar numi asta manipulare. Din alt unghi însă nu mai este așa.

Despre asta am citit, despre comunicarea prin imagine, despre văzul creator: ce se întâmplă în mintea și sufletul unui om atunci când privește o operă de artă, un film care îl provoacă să intre în dialog cu sine și produce ceva foarte interesant ce poate fi numit auto-cunoaștere sau transformare”, declara într-un interviu pentru colegii de la Digi 24.

Legat de fake-news, pare că cel mai prielnic mediu pentru disiparea lor este internetul. Fiindcă televiziunea este încă mediul sigur, care implică foarte mulți oameni în producerea unei știri.

El este adeptul jurnalismului pur, cu oameni dedicați și organizați.

”Redacțiile sunt foarte bune, pentru că în epoca dezinformării trebuie să existe jurnaliști organizați, care să respecte reguli. Citizen journalismul ne spune că fiecare cetățean care are un telefon devine jurnalist. Aiurea! Noi va trebui să avem în continuare niște redacții, e bine ca jurnaliștii să fie organizați și să respecte reguli”, mărturisește el în emisiunea ”Ediția de dimineață”, realizată în parteneriat cu site-ul editiadedimineata.ro.

Ce i-ar fi plăcut să devină, dacă nu era jurnalist?

Dacă nu făceam ce fac, aș fi vrut să fiu psiholog. Mi-ar fi plăcut mult de tot să mă fac psiholog. Chiar clinician, psihoterapeut. Îmi place foarte mult să stau de vorbă cu oamenii”, a mai declarat Cosmin Prelipceanu.

Dar cel mai bine este să îi ascultăm pe Cosmin Prelipceanu și pe Lucian Mîndruță vorbind despre jurnalism, carieră, fake news și viitor în emisiunea ”Ediția de dimineață”:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE