24 aprilie 2024, 1:34

COVID-19. De ce este important testul rapid antigen în triajul epidemiologic. Exemplul slovac

Din momentul apariției primelor focare de COVID-19, problema cea mai mare a fost diagnosticarea rapidă și precisă a celor infectați, pentru a putea fi izolați. În fond, toate țările fac eforturi pentru a găsi soluția ideală, încercând să producă și să comercializeze teste atât pentru antigen SARS-CoV-2, cât și pentru anticorpi.

Știrea din Europa de Est

Acum câteva zile, o știre oarecum surprinzătoare, căci venea dintr-o țară din Europa de Est, făcea turul Internetului: Slovacia a decis să testeze pentru noul coronavirus 3,6 milioane de persoane, dintr-o populație de 5,5 milioane. Cifrele pot părea uriașe, dar scopul acestei testări în masă a fost triajul epidemiologic.

Investiția, deloc o bagatelă, s-a ridicat la 52 de milioane de euro, dar scopul a fost identificarea cazurilor de persoane infectate, izolarea contacților și, evident, stăvilirea răspândirii virusului SARS-CoV-2., potrivit sinopsis.info.ro.

Testarea în masă e luată în calcul – chiar dacă la nivel mai mic – și în alte țări: în Anglia (unde 500.000 de persoane din Liverpool vor fi testate), Germania, Franța etc. Măsura a fost oricum folosită, cu succes, tot la nivel regional, în China și alte țări asiatice.

Testarea

Testarea s-a făcut în primul week-end din noiembrie. Cei care au fost confirmați cu Covid-19 au fost obligați să intre în carantină. În al doilea week-and al lunii, testarea a fost repetată pentru 2 milioane de oameni din zonele cel mai puternic afectate, iar conform autorităților de la Bratislava, rata de infectare a scăzut semnificativ, relatează Agerpres.

Campania din Slovacia a fost urmărită cu atenţie de alte ţări care se luptă cu o creștere numerică a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2. Luând în considerare districtele în care s-au făcut teste în ambele săptămâni, rata de infectare a scăzut de la 1,47% în primul weekend la 0,62% în rândul celor care au fost testaţi în al doilea weekend, a anunţat premierul Igor Matovic.

„Intrăm într-o iarnă grea. Avem un instrument extraordinar de eficient în testarea antigen care reduce proporţia de persoane infectate cu 58%”, a spus şeful Guvernului slovac, potrivit  digi24.ro.

Dacă se iau în calcul unele teste suplimentare efectuate în cadrul poliţiei, în cămine de bătrâni şi în companii, runda a doua a produs 13.509 de cazuri pozitive.

Ce urmează după testare

Testele antigen nu au rezultate 100% sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare. Dacă sunt pozitivi, oamenii sunt supraveghetaţi de medicii de familie şi stau izolați zece zile.

Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest teste detectează antigeni, adică bucata de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte, scrie Mediafax.

Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Timpul de testare este de 10 minute, are o specificitate relativă de 99,9%, o sensibilitate de 90,32% şi un acord general de 97,8%.

Contribuția românească la lupta contra SARS-CoV-2

În lupta internațională împotriva virusului SARS-CoV-2, România contribuie și ea datorită unei echipe de cercetători români din cadrul companiei DDS Diagnostic, echipă care a reușit să creeze și să scoată pe piață un test rapid pentru COVID-19, ale cărui rezultate sunt gata în doar 15 minute.

„Testul rapid COVID-19 Antigen, dezvoltat și produs de compania 100% românească DDS Diagnostic, este un test imunocromatografic calitativ pentru detectarea antigenelor SARS-CoV-2 în probe de tampon nazofaringian. Acest produs poate fi folosit încă din primele zile de la infectare, motiv pentru care este de mare ajutor în identificarea și monitorizarea eficientă a pacienților suspectați a fi infectați, susținând astfel demersul cadrelor medicale de limitare a efectelor pandemiei,” arată realitatea.net.

Screening de masă

Spre deosebire de testul pentru detectarea anticorpilor, acest test evidențiază antigenele de pe suprafața virusului, motiv pentru care este recomandat pentru identificarea persoanele infectate și care pot fi surse de infecție, la rândul lor, în cazul în care nu sunt carantinate.

Astfel, testul rapid COVID-19 Antigen este foarte eficient pentru screeningul de masă, putând limita semnificativ cazurile noi de infecții.

Testele s-au pus pe piață după efectuarea studiilor clinice pe probe biologice ale pacienților din România. S-au realizat teste în paralel, din aceeași probă biologică prin metoda RT-PCR și metode de chemiluminiscență efectuate pe analizoare, în laboratoare clinice. Calculele statistice de corelare a rezultatelor au arătat performanțe analitice excelente ale testelor rapide, cu limita de detecție joasă și cu precizie ridicată, se arată pe site-ul companiei.

Trusa de diagnostic

DDS Diagnostic, o companie 100% românească, este prima din România care produce acest tip de test, fiind deja disponibil pentru achiziționare de către pacienți, cadre medicale și unități specializate în testarea COVID-19. Totodată testul este foarte util pentru medicii de medicina muncii, pentru testarea periodică a persoanelor angajate.
Trusa de diagnostic COVID-19 Antigen este foarte ușor de utilizat având incluse – un bețisor de plastic cu tampon textil pentru recoltare, un flacon cu soluție cu rol de mediu de eluare și picurător și caseta cu testul pentru antigene.
Proba recoltată este introdusă în soluția din flacon și cu ajutorul picuratorului se depune în fereastra specială pentru probă.
Dacă virusul este prezent, există antigene SARS-CoV-2 și va apărea o linie colorată în regiunea marcată cu litera T și o altă linie în regiunea marcată cu litera C, în acest caz testul fiind pozitiv.
Dacă proba nu conține antigene de SARS-CoV-2, va apărea doar linia din regiunea marcată cu litera C, în acest caz testul fiind negativ. Este obligatoriu să apară linia colorată din dreptul literei C, indiferent dacă testul este pozitiv sau negativ, pentru validarea testului.

Alte produse

Pe lângă Covid-19 Antigen, producătorul de teste rapide a mai lansat de curând trusele de testare IgG/IgM cu kit de verificare inclus, care elimină semnificativ rezultatele fals pozitive şi negative, îmbunătățind mult precizia rezultatelor.

În perioada următoare, DDS urmează să scoată pe piață testele rapide mixte Combo Antigen Influenza / COVID-19 pentru diagnosticul diferențial gripa / SARS-COV-2, un singur test cu două rezultate în același timp, de mare ajutor pentru pacient și medic în identificarea precisă a tipului de infecție virală.

UPDATE

Guvernul va cumpăra 3 milioane de teste rapide de antigen pentru Covid-19, care urmează să fie folosite în unitățile de primiri urgențe (UPU) din spitalele din țară, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, citat de agerpres.ro.

La finalul lunii octombrie, un nou ordin al ministrului Sănătății (nr. 1.819/2020) a prevăzut că unitățile de primiri urgențe (UPU) vor folosi teste rapide de antigen pentru identificarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

Joi seara, o ordonanţă de urgenţă aprobată de guvern a operaţionalizat aceste teste.

“Din cauza faptului că se colmata o Unitate de Primiri Urgenţe, ocupând locuri şi la izolare, până aşteptam un rezultat RT-PCR, am operaţionalizat aceste teste rapide, având o jumătate de oră în care putem detecta dacă este SARS-CoV-2 pozitiv sau negativ, pacientul mergând pe sectoarele respective”, a declarat Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Cele 3 milioane de teste de antigen vor fi achiziționate de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Testele de detecție a antigenelor SARS-CoV-2 vor fi utilizate pentru triajul simptomaticilor, conform definiției de caz, în UPU, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid aceste unități, dar în siguranță.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol