13 aprilie 2021, 8:06

Ai tranzacționat criptomonede? Iată cum declari veniturile!

Dacă ai avut câștiguri din criptomonede în 2020, va trebui să depui declarația unică până pe 25 mai 2021 și să plătești impozitul datorat până la această dată.  Câștigurile obținute din tranzacționarea criptomonedelor sunt încadrate la „venituri din alte surse”. Astfel, persoanele fizice care obțin câștiguri trebuie să plătească impozit de 10% asupra diferenței pozitive dintre prețul de vânzare şi prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției (mai precis, comisioane plătite pentru intermedierea tranzacției de vânzare etc.).

Spre exemplu: ai cumpărat în ianuarie 2020 criptomonede în valoare de o mie de euro, iar comisionul a fost zece euro, deci prețul de achiziție este 1.010 euro. Le vinzi în septembrie 2020 la un preț de două mii de euro, iar comisionul este de 20 de euro. Câștigul tău va fi: 2.000 euro minus 1.010 euro minus 20 de euro = 970 de euro. Vei plăti un impozit de 10%, adică de 97 euro. Impozitul îl vei plăti numai în lei.


Citește și:
Modificări propuse în Codul Penal: criptomonedele sunt mai reglementate


Totuși, câștigul sub nivelul de 200 lei per tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească suma de 600 de lei. Plafonul neimpozabil de 200 de lei este condiționat și nu mai are relevanță dacă se depășește suma de 600 lei, spre deosebire de un alt caz reglementat de legislația fiscală (impozitul din premii), unde legiuitorul a introdus un plafon fix per fiecare tranzacție.

Cu privire la modalitatea de determinare a câștigului, nu au fost aduse modificări față de momentul 2019, când a fost introdusă explicit impozitarea criptomonedelor în legislația fiscală românească. Orice tranzacție al cărei rezultat consemnează un câștig pentru persoana fizică reprezintă o operațiune impozabilă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.