2 mai 2024, 20:58

Criză climatică: cel mai mare ghețar subteran din România se topește în ritm alert

După o iarnă prea caldă și ploioasă, ghețarul din peștera Scărișoara din Munții Apuseni, cea mai mare masă de gheață subterană din țară și una dintre cei mai mari din lume, se topește într-un ritm accelerat.

Într-un singur an, ghețarul aflat pe teritoriul comunei Gârda de Sus din județul Alba s-a topit cât în zece, avertizează cercetătorii din Cluj, citați de Știrile ProTV.

Blocul de gheață uriaș are peste 120.000 de metri cubi și în unele locuri măsoară peste 36 de metri grosime. În ultimii ani, din cauza încălzirii globale, stratul de gheață de la suprafață s-a topit, pierzând circa 20 de centimetri, în timp ce în trecut această pierdere nu trecea de 3 cm.

„Acum 30 de ani, un buștean care are o vechime de circa 1.000 de ani era aproape complet acoperit de gheață, în prezent este ieșit din gheață. Lângă blocul de gheață unde se formează diferite formațiuni stalactite, stalagmite, acum 30 de ani dimensiunea lor era 4-5 metri, acum ajung pe la 2-3 metri”, a declarat Cristian Ciubotărescu, președinte Asociația Speologică Sfinx Gârda, potrivit sursei citate.

Scărișoara este studiat de peste 100 de ani, iar cercetătorii de la Institutul de Speologie Emil Racoviță colectează informații din carotele de gheață pe care le extrag din ghețar.

Una dintre descoperirile lor este că în gheața veche de peste 10.000 de ani există bacterii în stare de hibernare, însă active, și rezistente la antibiotice, a sccris recent Pressone, într-un reportaj despre Scărișoara.

În Munții Apuseni mai există patru ghețari, pe lângă cel de la Scărișoara. După acesta, următorul, ca volum, este cel de la Borțig (30.000 de metri cubi), urmat de Focul Viu din Padiș, Peștera cu Gheață din Poiana Vârtop și Ghețarul de la Barsa.

Un altul, cunoscut drept Adevăratul Ghețar de la Vârtop, era în vecinătatea Scărișoarei, dar s-a topit integral în ultimii ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol