30 decembrie 2022, 3:37

Croația va avea euro de la 1 ianuarie

Croaţia va adopta euro de la 1 ianuarie 2023, la un curs de schimb de 1 euro pentru 7,53450 kune croate şi devine al 20-lea stat membru al Uniunii Europene care utilizează moneda europeană.

Preţurile bunurilor şi serviciilor se vor afişa în euro şi kune până la 31 decembrie 2023”, a anunţat Banca Centrală Europeană.

Pot fi schimbate gratis, un an

Bancnotele şi monedele în kune pot fi schimbate fără niciun cost până la 31 decembrie 2023, până la maximum 100 bancnote şi 100 monede în kune per operaţiune.

Kuna și lipa au fost introduse ca monedă oficială în Croația la 30 mai 1994, amintește thedubrovniktimes.com.

Ca mai în toate țările din Europa, numărul tranzacțiilor cash a scăzut, iar cel al tranzacțiilor cu carduri bancare a crescut. Jumătate din numărul total de tranzacții din Croația sunt cele cu card bancar.

Ce se va întâmpla cu monedele și bancnotele de kuna?

Din motive legate de mediu, amestecul de culori de pe bancnote și elementele de protecție, bancnotele de kuna scoase din uz nu vor fi arse, ci tăiate în bucăți mai mici de un milimetru, iar masa rezultată va fi folosită în construcțiile publice, la izolație. Cele 5.200 de tone de monede vor fi vândute ca materie primă, topite și folosite în alte scopuri,

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol