23 iulie 2024, 7:58

Pană masivă de curent în MAI MULTE țări balcanice. Operatorii spun că este vorba “despre o tulburare internațională”

O pană masivă de curent afectează mai multe țări balcanice. Este vorba despre Bosnia, Albania, aproape tot Muntenegru și coasta adriatică a Croației. Operatorii de electricitate nu precizează cauza, spun doar că este vorba “despre o tulburare internațională”.

Compania energetică CGES din Muntenegru a transmis că întreruperile sunt raportate în toată țara, cu excepția zonelor din nord, dar și în Albania, Bosnia și Herțegovina și o parte semnificativă a Croației. Operatorul a transmis că nu este cunoscută cauza pentru această pană, dar menționează că este o problemă internațională, iar echipele de intervenție se află în zonele afectate pentru rezolvarea problemelor. Primele decuplări de la rețea au fost raportate în jurul orei locale 12.

La rândul său, operatorul croat HEP a anunțat că întreruperea în anumite părți ale țării a fost cauzată de “o tulburare internațională care a afectat mai multe țări”. Cea mai mare parte a coastei Adriatice a Croației este fără electricitate, conform televiziunii de stat. Aceeași sursă a informat că traficul în orașul Split, care se află pe coasta Mării Adriatice, este puternic perturbat, deoarece semafoarele nu mai funcționează.

Conform jurnaliștilor albanezi, sunt afectate numeroase orașe, inclusiv capitala Tirana, dar și Durrësi, Lezha, Shkodra, Kukësi, Saranda și Elbasani. Aceștia citează oficiali sub protecția anonimatului care spun că, aparent, este vorba despre o defecțiune a unui interconector din Muntenegru, motiv pentru care fluxurile normale de energie au fost întrerupte brusc în regiune.

Un interconector este un element al infrastructurii electrice care leagă rețelele din două sau mai multe țări, permițând astfel schimbul de energie între acestea. Totuși, la nivel oficial, nu au fost oferite detalii în acest sens.

Corespondenți ai Reuters au declarat că în Bosnia, capitala Sarajevo și orașele Banja Luka și Mostar au rămas fără electricitate. De asemenea, conform presei locale, pana de curent afectează aproape întreaga țară.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol