28 aprilie 2024, 1:55

Cu trenul prin deșert: imagini inedite cu ”Visul deșertului” din Arabia Saudită

Compania feroviară saudită de stat Saudi Arabia Railways (SAR) a încheiat recent un contract în valoare de 53,33 milioane de dolari cu firma italiană de ospitalitate de lux Arsenale Group pentru lansarea primului tren de lux din regat.

După momentul istoric din 2019, când Arabia Saudită și-a deschis în mod oficial porțile pentru turiștii internaționali, regatul din Orientul Mijlociu a depus eforturi considerabile pentru a atrage mai mulți vizitatori. Printre investițiile uriașe se remarcă proiectul de 500 de miliarde de dolari al unui oraș futurist în nord-vestul țării.

Acum Arabia Saudită vrea să transforme deșertul într-o scenă impresionantă pentru turiștii străini care vor călători cu un tren special – o experiență unică, menită să atragă și mai mult interes și bani în acest loc de pe glob.

Potrivit presei de stat saudite, noul tren va începe să circule din a doua jumătate a anului viitor. Denumit „Dream of the Desert” („Visul deșertului”), acesta va oferi o călătorie feroviară de lux din capitala Riad la Qurayat, oraș situat în apropiere de granița nordică cu Iordania, scrie The Emirates Times.

Ruta cu o lungime de 1.300 de kilometri va străbate peisaje deșertice uimitoare și va trece prin orașul Hail, completează Spotmedia.

Cu un design inspirat din „stilul și tradiția saudite”, trenul „complet personalizat” format din 40 de cabine de lux, se află în construcție, iar rezervările vor putea fi făcute de la finele acestui an. Vor fi disponibile pentru rezervare călătorii de una sau două nopți, cu o capacitate maximă de 82 de pasageri, potrivit lui Paolo Barletta, director al Arsenale.

„Fazele inițiale de producție în Italia ale vagoanelor pentru ‘Visului deșertului’ au început recent și abia așteptăm debutul primului nostru tren în regat în anii următorii ani”, a declarat Barletta.

Imagini computerizate ale trenului cu 11 vagoane, inspirate „La Dolce Vita”, perioada anilor ’60 din Italia, au fost prezentate încă din 2021, dezvăluind un interior incredibil de opulent, cu 12 cabine „deluxe”, 18 saloane, „un salon de onoare”, precum și un vagon-restaurant.

Directorul executiv al companiei feroviare de stat SAR, Bashar bin Khaled Al Malik, este convins că „Dream of the Desert” se va dovedi un câștig semnificativ pentru companie, oferind atât vizitatorilor, cât și localnicilor șansa de a descoperi mai multe regiuni ale regatului „într-un cadru integrat de servicii de transport de lux”.

Asta înseamnă că trenul saudit va concura cu Orient Express – La Dolce Vita, Venice Simplon-Orient-Express, care circulă de la Londra la Veneția, sau chiar cu Seven Stars din Kyushu, unul dintre cele mai luxoase trenuri din Japonia.

Lux în mijlocul deșertului

Decizia Arabiei Saudite de a intra pe piața trenurilor de lux survine pe fondul unei creșteri globale a cererii pentru trenuri de mare viteză și garnituri de lux.

Multe țări au investit milioane sau miliarde de dolari, în unele cazuri, în noi lucrări noi de infrastructură, întrucât clienții caută alternative sustenabile pentru călătoriile scurte și autostrăzile aglomerate.

Președintele american Joe Biden a promis 30 de miliarde de dolari pentru proiecte feroviare și îmbunătățiri în toată țara. Potrivit Reuters, Franța plănuiește să-și consolideze rețeaua feroviară investind în jur de 100 de miliarde de euro în călătoriile cu trenul până în 2040.

Intrarea în serviciu a trenului de lux al Arabiei Saudite este programată la un an după lansarea cursei „Orient Express – La Dolce Vita”, o colaborare între grupurile Arsenale și Accor.

Anunțul lansării trenului „Visul deșertului” survine la aproape șase ani de la lansarea, în 2018, a magistralei feroviare de mare viteză Haramain High Speed Railway din Arabia Saudită, care leagă cele două centre importante ale Islamului, Mecca și Medina, cu aeroportul internațional King Abdulaziz din Jeddah.

Extinderea rețelei feroviare

Arabia Saudită urmărește să-și extindă rețeaua feroviară de mare viteză, care permite circulația trenurilor cu 300 km/h, astfel încât acestea să circule în toate direcțiile regatului din Orientul Mijlociu.

Guvernul saudit a investit și în îmbunătățirea liniilor existente din nord-vestul țării, iar în această zonă a țării vor fi introduse noi trenuri de mare viteză.

În ianuarie 2022, ministrul saudit al Investițiilor, Khalid al-Falih, a anunțat planurile de construire a unei căi ferate de 8.000 de kilometri care să traverseze toată șara.

Noi investiții în acest sector al transporturilor sunt așteptate în viitor, pe fondul eforturilor Riadului de a-și dezvolta turismul și a-și reduce dependența de veniturile din petrol.

Arabia Saudită plănuiește să investească peste 800 de miliarde de dolari în turism în următorii zece ani cu obiectivul de a atrage 70 de milioane de turiști străini pe an până în 2030.

Proiectele în curs de desfășurare includ o nouă destinație de turism de lux de-a lungul coastei Mării Roșii și orașul futurist NEOM, construit de la zero în deșertul din nord-vestul Arabiei Saudite.

Iar cele mai noi date atestă că aceste eforturi încep să dea roade. Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, Arabia Saudită a raportat o creștere cu 56% a sosirilor de vizitatori străini în 2030 față de nivelurile de dinaintea pandemiei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol