23 august 2023, 14:50

Cum ajuți pe cineva care se îneacă. Ritmul piesei ”Stayin’ Alive” poate fi util

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe explică, pe pagina sa de Facebook ce trebuie să faci ca să ajuți pe cineva care se îneacă. Printre recomandări se numără și aceea de a efectua compresiile pe piept în ritmul piesei ”Stayin’ Alive” a trupei Bee Gees.

Exemplificare printr-un scenariu în care ne putem afla la piscină, la mare sau pe malul unui lac de agrement și observăm în apă o persoană care are privirea pierdută, ține brațele întinse în lateral, în timp ce se scufundă și reapare la suprafață pentru perioade scurte de timp, și nimeni din jur nu pare să observe vreo problemă. Se întâmplă acest lucru pentru că înecul nu e ca în filme: victima nu strigă disperată după ajutor, iar înecul poate trece ușor neobservat.  

Explicația este simplă: în momentul în care victima realizează că începe să se scufunde în apă, instinctul de supraviețuire o face să își concentreze toată energia pe încercările de ridicare la suprafață, pentru a putea respira pe gură 

𝐎 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐚̆ 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐞𝐚𝐜𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐛𝐢𝐥𝐚̆ 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐭𝐫𝐢𝐠𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐨𝐫. Pentru a putea striga, corpul uman are nevoie întâi de aer, iar timpul între scufundări este scurt. 

𝐂𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐟𝐚ă𝐜𝐮𝐭 𝐜𝐚̂𝐧𝐝 𝐯𝐞𝐝𝐞𝐦 𝐜𝐚ă 𝐜𝐢𝐧𝐞𝐯𝐚 𝐬𝐞 𝐢̂𝐧𝐞𝐚𝐜𝐚̆:

  • Siguranța salvatorului este pe primul loc!
  • Nu intrați în apă să salvați pe cineva dacă nu știți să înotați sau dacă valurile sunt prea agresive. Șansele să deveniți la rândul vostru victime sunt extrem de mari.
  • În primul rând, strigați după ajutor! Dacă la fața locului se află mai multe persoane, alertați-le și sunați la 112
  •  Dacă decideți să intrați în apă, mai întâi scăpați de hainele și pantofii care ar putea să vă limiteze mobilitatea, apoi înotați până ajungeți în dreptul victimei
  •  Apropiați-vă întotdeauna din spate, altfel există riscul ca victima să vă tragă sub apă în încercarea de a se salva, și apucați victima de sub braț, ținând-o cu fața în sus, deasupra apei. Reveniți la mal, având grijă să o mențineți cu fața deasupra apei. Puteți face asta înotând fie pe spate, fie pe burtă, cu o singură mână, în timp ce cu cealaltă mână susțineți victima.
  • Odată ajunși la mal, așezați victima pe spate și verificați-i starea de conștiență și respirația. Puteți folosi metoda P.A.S. (Privește – Ascultă – Simte respirațiile victimei) timp de 10 secunde 

 ATENȚIE!: Victimele unui înec pot prezenta și leziuni de coloană cervicală, de aceea, trebuie mobilizate cât mai puțin și păstrate cu capul într-o poziție stabilă.   

  • Dacă victima este inconștientă și nu respiră, începeți manevrele de resuscitare! Efectuați 5 respirații gură-la-gură – deși în restul cazurilor de stop cardio-respirator aceste respirații sunt opționale, în cazul victimelor unui înec ele sunt obligatorii, deoarece principala cauză a opririi inimii victimei este lipsa de oxigen
  • Începeți compresiile toracice și continuați respirațiile gură-la-gură în raport de 30:2. 𝐂𝐞 𝐢̂𝐧𝐬𝐞𝐚𝐦𝐧𝐚̆ 𝐚𝐬𝐭𝐚: Așezați-vă mâinile pe mijlocul pieptului victimei și apăsați toracele cu un ritm de 100-120 de comprimări pe minut. După fiecare 30 de apăsări, faceți două respirații gură la gură.  

– Interesant de știut! Pentru a menține o frecvență eficientă a compresiilor toracice, vă puteți ajuta de ritmul melodiei „𝑆𝑡𝑎𝑦𝑖𝑛𝐴𝑙𝑖𝑣𝑒” a trupei Bee Gees 

 Dacă victima respiră, aceasta trebuie așezată în poziție laterală de siguranță, pe o parte, deoarece pot apărea vărsături, și transportată cât mai urgent la spital, pentru a fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol