4 mai 2024, 2:38

Cum ar fi să cumperi mâncare din magazin și să o ambalezi în recipiente aduse de acasă?

Parlamentul European (PE) și-a adoptat poziția cu privire la noile norme ale Uniunii Europene privind ambalajele, pentru a combate creșterea constantă a deșeurilor și pentru a stimula reutilizarea și reciclarea.

Pe lângă obiectivele generale de reducere a ambalajelor propuse de PE în regulament (5% până în 2030, 10% până în 2035 și 15% până în 2040), deputații europeni doresc să stabilească obiective specifice pentru reducerea ambalajelor din plastic (10% până în 2030, 15% până în 2035 și 20% până în 2040).

Europarlamentarii doresc să interzică vânzarea de pungi din plastic foarte subțiri (sub 15 microni), cu excepția cazului în care sunt necesare din motive de igienă sau furnizate ca ambalaj primar pentru alimente în vrac pentru a preveni risipa de alimente. Aceștia propun, de asemenea, să se restricționeze puternic utilizarea anumitor formate de ambalaje de unică folosință, cum ar fi ambalajele în miniatură ale hotelurilor pentru produsele de toaletă și folia termoretractabilă pentru valize în aeroporturi.

În 2018, ambalajele au generat o cifră de afaceri de 355 de miliarde de euro în UE. Este o sursă din ce în ce mai mare de deșeuri, totalul UE crescând de la 66 de milioane de tone în 2009 la 84 de milioane de tone în 2021. Fiecare european a generat 188,7 kg de deșeuri de ambalaje în 2021, cifră care se preconizează că va crește la 209 kg în 2030, fără măsuri suplimentare.

„Raportul legislativ abordează esența problemei prin stabilirea unor obiective mai stricte de reducere a deșeurilor pentru ambalajele din plastic. Din păcate, în ceea ce privește economia circulară și, în special, prevenirea, rezultatul votului în plen nu este atât de pozitiv și ignoră realitatea cifrelor: o creștere de 30% până în 2030, dacă nu acționăm acum. Dintre cele 3R (reducere, reutilizare, reciclare), numai reciclarea a scăpat nevătămată. Sfârșitul ambalajelor aruncate imediat la gunoi este încă departe”, a spus raportoarea Frédérique Ries, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

Ce substanţe vor să interzică deputaţii europeni

Pentru a preveni efectele adverse asupra sănătății, deputații solicită interzicerea utilizării așa-numitelor „substanțe chimice indestructibile” (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate sau PFAS) și a bisfenolului A în ambalajul care intră în contact cu alimentele.

„Evenimentele recente din Europa, în special din Belgia, privind poluarea apei cu substanțe chimice PFAS demonstrează nevoia urgentă de acțiune. Votând interzicerea poluanților indestructibili în ambalajele alimentare, Parlamentul European a arătat că încearcă să protejeze sănătatea cetățenilor europeni”, a spus Ries.

Unde şi-ar putea aduce consumatorii propriile recipiente

Oficialii europeni au propus şi ca distribuitorii finali de băuturi și alimente luate la pachet în sectorul serviciilor alimentare, cum ar fi hotelurile, restaurantele și cafenelele, să le ofere consumatorilor posibilitatea de a-și aduce propriul recipient.

Noile norme impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, îndeplinind criterii stricte care urmează să fie definite prin legislația secundară. Sunt prevăzute anumite derogări temporare, de exemplu pentru ambalajele alimentare din lemn și ceară.

Deputații doresc ca țările UE să se asigure că 90% din materialele conținute în ambalaje (plastic, lemn, metale feroase, aluminiu, sticlă, hârtie și carton) sunt colectate separat până în 2029.

Parlamentul este pregătit să înceapă discuțiile cu guvernele UE cu privire la forma finală a legii, după ce Consiliul își va adopta poziția.

Prin adoptarea acestui raport, Parlamentul European ar aduce statele continentului mai aproape de o economie circulară, prin care se evită deşeurile, se elimină treptat ambalajele nesustenabile şi se găsesc soluţii pentru utilizarea ambalajelor din plastic de unică folosinţă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol