29 noiembrie 2021, 19:14

Cum arată automobilul electric construit în inima Maramureșului

Băimăreanul Gheorghe Mureşan, inspirat de povestea de succes a creatorului Tesla, Elon Musk, a început să dezvolte în inima Maramureșului o linie de asamblare a unei mașini electrice.

Pe străzile din Baia Mare circulă prima maşină nepoluantă asamblată la noi în tară, iar costul pentru 100 de kilometri nu depășește suma de trei lei, echivalentul a două pâini.

„Accelerația este mulțumitoare, poți să tâșnești la stop fără să te claxoneze cel din spate. Viteza maximă este limitată la 55 de km/h la această mașină. Se pot parcurge 100 de km cu 5,6 kw în mod teoretic. Practic, cu 7-8 Kw, iar costul acestor kilowaţi este sub trei lei. Mașina este destinată în special traficului urban.”, a declarat Gheorghe Mureşan potrivit digi24.

Modelul electric fabricat în Maramureș poate fi achiziționat pentru suma de 13.700 de euro  are o autonomie de 120 până la 150 de kilometri în oraş, în funcţie de stilul de condus.

Antreprenorul afirmă că va demara construția unei fabrici de asamblare a automobilelor electrice cu o finanţare de 1,5 milioane de euro, din fonduri europene.

„Cu un capacitor de graven, când se va pune la punct tehnologia, deocamdată există în faza experimentală, va putea înmagazina într-un volum foarte mic megawaţi întregi de energie electrică. Estimez că în doar câțiva ani autonomia mașinilor electrice o va depăși cu mult pe cea a autovehiculelor clasice.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.