Cum au devenit dinozaurii atât de mari

Dinozaurii au fost un grup de reptile, care au trăit pe Pământ cu mai mult de 160 de milioane de ani în urmă și au dispărut acum circa 65 de milioane de ani. Unii erau cât un pui de găină, dar alţii atingeau dimensiuni impresionante, de ordinul zecilor de metri. Cum au ajuns aceste reptile la dimensiuni uriașe?

Potrivit descoperirilor arheologice, cel mai mare dinozaur care a existat pe Terra se numea Patagotitan. Acesta avea o lungime de 36 de metri și o greutate de aproximativ 64 de tone. Spre deosebire de mamifere, dinozaurii aveau câteva avantaje evoluționare.

sursa: newsweek.com

În primul rând, dinozaurii se reproduceau prin ouă, nefiind nevoiți să își poarte puii în pântece o perioadă îndelungată de timp. Asta înseamnă că aceștia erau scutiți de un efort semnificativ. În al doilea rând, scheletul dinozaurilor, spre deosebire de cel al mamiferelor, conținea o rețea sofisticată de pungi de aer. Aceste pungi mențineau oasele ușoare, dar dure în același timp.

sursa: youtube.com

Aceste adaptări evoluționare le-au permis dinozaurilor să atingă dimensiuni impresionante, de vreme ce oasele lor ușoare se puteau lungi fără să se rupă. Din întreaga familie a dinozaurilor doar păsările au supraviețuit, ele având mărimi variate – de la pasărea colibri la struț.

 

[Sursă imagine: atrox1.deviantart.com]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.