19 martie 2024, 9:17

Cum este coordonat fluxul de arme către Ucraina de către CIA și servicii secrete din alte 20 de țări

“O rețea de comando occidentală coordonează fluxul de arme către Ucraina”, scrie The New York Times. Chiar așa, la ce te așteptai?

Potrivit unui raport al presei, comandouri din 20 de țări și servicii precum CIA ajută Ucraina cu transporturi de arme. De asemenea, acestea antrenează trupele Kievului, scrie și Der Tagesspiegel.

În lupta împotriva invadatorilor ruși, armata ucraineană este din ce în ce mai dependentă de ajutorul SUA și al aliaților occidentali. În joc sunt livrările de armament, fluxurile de informații și instruirea soldaților de la Kiev. Potrivit unui raport publicat în New York Times (NYT), toate acestea sunt controlate de o rețea secretă de comandă internațională, care ar implica forțele speciale și agențiile de informații americane.

Potrivit raportului, o mare parte din această activitate ar avea loc în afara Ucrainei, de exemplu în bazele din Germania, Franța și Regatul Unit. Cu toate acestea, rețeaua este activă și în Ucraina.

Președintele american Joe Biden, la fel ca și ceilalți șefi de stat și de guvern occidentali, a subliniat întotdeauna, încă de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, că nici o trupă americană sau NATO nu va fi staționată în Ucraina.

Ajutorul oficial

Există, desigur, un ajutor oficial din partea Occidentului: soldații germani își instruiesc colegii ucraineni în domeniul armelor, care vor fi apoi livrate în zona de război. În luna mai, la Idar-Oberstein, 60 de soldați din Kiev au învățat de la Bundeswehr cum să folosească obuzierul autopropulsat 2000. Marea Britanie desfășoară, de asemenea, astfel de antrenamente, unele chiar în Polonia. 60 de soldați ucraineni au fost instruiți recent la baza americană de la Ramstein cu lansatoare de rachete multiple moderne din SUA.

Dar, potrivit NYT, există și agenți ai Agenției americane de informații externe (CIA) care continuă să opereze în secret în Ucraina, în special în capitala Kiev. Aceștia ar fi controlat și coordonat o mare parte din cantitățile uriașe de informații pe care SUA le schimbau cu forțele ucrainene.

Riscuri

Unități de comandă din alte țări NATO, printre care Marea Britanie, Franța, Canada și Lituania, se spune că operează, de asemenea, în Ucraina. SUA și-au retras cei 150 de instructori militari înainte de începerea războiului, în februarie. Dar, de atunci, comandourile acestor aliați fie au rămas în țară, fie au zburat încoace și încolo pentru a antrena trupele ucrainene, pentru a oferi consiliere și pentru a livra arme și alte provizii pe teren, scrie NYT, citând trei oficiali ai administrației americane.

„Puține detalii au apărut despre activitățile agenților CIA sau ale comandourilor, dar prezența lor în țară – pe lângă personalul diplomatic care s-a întors după ce Rusia a renunțat la asediul asupra Kievului – indică amploarea efortului clandestin de ajutorare a Ucrainei în curs de desfășurare și riscurile pe care și le asumă Washingtonul și aliații săi”, scrie ziarul american.

Celulă de coordonare

De altfel, la scurt timp după invazia ordonată de președintele rus Vladimir Putin, Grupul 10 al forțelor speciale ale armatei americane, care a antrenat comandourile ucrainene la o bază din vestul țării înainte de război, a înființat în mod discret o celulă de planificare în Germania pentru a coordona sprijinul militar pentru comandourile ucrainene și alte unități. Se spune că această celulă ar implica până acum 20 de națiuni.

Secretarul armatei, Christine E. Wormuth, a oferit informații despre această operațiune la un eveniment al Consiliului Atlantic luna trecută, adaugă NYT. Celula de operațiuni speciale, a spus ea, ajută la direcționarea livrării de arme și echipamente către Ucraina. „În timp ce ucrainenii încearcă să le mute și să se ferească de rușii care ar putea încerca să țintească convoaiele, noi încercăm să ajutăm la coordonarea deplasării tuturor acestor tipuri de provizii”, a spus ea, potrivit raportului. „Un alt lucru cu care vă putem ajuta sunt informațiile despre unde ar putea fi amenințările la adresa acestor convoaie.”

Baza Ramstein

Celula, continuă raportul, face parte dintr-un pachet mai larg de unități de coordonare operațională și de informații conduse de Comandamentul European al Pentagonului pentru a accelera sprijinul aliat pentru forțele ucrainene. La baza aeriană Ramstein din Germania, de exemplu, o echipă a Forțelor Aeriene și a Gărzii Naționale americane, numită „Grey Wolf”, consiliază forțele aeriene ucrainene în chestiuni tactice și tehnice, printre altele, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Comandourile nu se află pe linia frontului alături de trupele ucrainene, mai scrie NYT, citând oficiali americani și alți oficiali occidentali. Potrivit raportului, aceștia consiliază armata ucraineană din locații aflate în alte părți ale țării sau de la distanță prin intermediul comunicațiilor criptate. „Cu toate acestea, semnele sprijinului clandestin în materie de logistică, instruire și informații sunt palpabile pe câmpul de luptă”, se arată în raport. Oficialii nu au confirmat activitățile CIA și ale Rețelei Internaționale de Comandă în Ucraina.

O problemă mare: evacuarea răniților din linia întâi

Deși oficialii americani numesc cooperarea internațională a forțelor speciale „o poveste incredibilă”, potrivit NYT, există, de asemenea, probleme majore în ceea ce privește efortul de pregătire. Foști militari americani care au lucrat cu trupele ucrainene și-au exprimat frustrarea că există încă dificultăți în a scoate soldații răniți de pe linia frontului.

Statele Unite ar trebui să intensifice instruirea în domeniul primului ajutor pentru linia întâi și să îi consilieze pe ucraineni cu privire la înființarea unei rețele de clinici mobile pe teren pentru stabilizarea și transportul răniților, au declarat foștii oficiali militari americani. Potrivit raportului, un oficial militar american a declarat că Beretele Verzi – cea mai veche unitate de forțe speciale din armata americană – a început recent să ofere pregătire medicală soldaților ucraineni în Germania.

Președintele Volodimir Selenski și statul major se plânseseră recent și de pierderile mari ale trupelor ucrainene. „Ei pierd 100 de soldați în fiecare zi. Acest lucru este aproape la fel de rău ca în timpul războiului din Vietnam. Este teribil”, a declarat un fost oficial al administrației Trump, citat de NYT. „Și pierd o mulțime de oameni cu experiență.”


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol