20 aprilie 2024, 10:01

Cum ne putem feri de infestarea cu coronavirus. Adrian Streinu-Cercel: „Ce fac apa şi săpunul nu face niciun dezinfectant”

Chiar dacă, potrivit oficialilor, șansele ca virusul corona să se răspândească și în România sunt relativ mici, nu trebuie să ignorăm o serie de metode care ne vin în ajutor pentru a putea rămâne sănătoși în următoarea perioadă.

Președintele Societățiii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunțat aseară în cadrul unei emisiuni televizate că România ar putea face față unui astfel de scenariu:Cred că suntem pregătiţi, sper să nu fie cazul să trebuiască să apelăm la măsuri de limitare a unei răspândiri a infecţiei în România”, a spus el, într-un interviu pentru Mediafax, menționează Digi24. 

Cu toate acestea, la fel ca și în cazul epidemiilor de gripă, oficialitățile pot opri infestarea cu virusul gripal, doar printr-o serie de măsuri implementate la scară largă, însă oamenii nu se pot baza doar pe sprijinul lor. Astfel, este nevoie să ținem cont de o serie de reguli și să respectăm pe cât posibil tot ceea ce ne transmit aceștia.

Cum ne putem feri de infestarea cu coronavirus

Organizația Mondială de Sănătate a enunțat o serie de reguli care trebuie respectate pentru a ne feri pe cât posibil de infestarea cu virusul corona.

  1. Evitați să intrați în contact cu persoane care prezintă simptome ale unor boli respiratorii, care tușesc sau care strănută excesiv.
  2. Fiti precauți și evitați contactul cu persoane care prezintă semne de infestare cu coronavirus sau cu virus gripal precum: febră sau tuse severă ce poate produce pneumonie, insuficiență renală sau chiar deces.
  3. Oamenii de știință consideră că virusul corona a început să se extindă prin intermediul unui animal, motiv pentru care aceștia consideră că ar trebui să gătim mai bine carnea sau ouăle
  4. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății mai recomandă oamenilor care au afecțiuni medicale subiacente să evite piețele de animale sau locurile în care se comercializează carne crudă, întrucât aceștia prezintă un risc mai mare de infestare.

Citește și: Cât de mult îți place să mănânci? Delicatesă, posibila sursă a coronavirusului

 „În general, oamenii ar trebui să fie atenți și să respecte toate indicațiile medicilor specifice acestui sezon al gripei”, a menționat Dr. John Wiesman secretar de stat în domeniul sănătății în Washington, acolo unde a fost confirmat primul caz de coronavirus din Statele Unite ale Americii, potrivit CNN. 

Aceste recomandări impun ca oamenii să se spele mai des pe mâini, folosind apă și săpun, pentru cel puțin 20 de secunde.

Dacă simțiți că ați răcit, nu uitați să vă acoperiți gura și nasul atunci când tușiți sau strănutați și dezinfectați toate obiectele și suprafețele pe care le atingeți. Dacă aveți gripă, iar medicul specialist confirmă acest lucru sau dacă sunteți suspect de coronavirus, trebuie să folosiți neapărat o mască chirurgicală.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel: „Ce fac apa şi săpunul nu face niciun dezinfectant”

Specialistul român în microbiologie, Adrian Streinu-Cercel, a explicat faptul că coronavirusul se transmite relativ simplu și a recomandat să fim mai atenți la dezinfectarea mâinilor, pe care ar trebui să le spălăm cu apă și săpun, care sunt mai eficiente decât soluțiile antibacteriene, și să evităm să le mai ducem la față.

Profesorul a mai fost întrebat, în cadrul unei emisiuni televizate, și cât timp trebuie să petreacă în  carantină persoanele infestate sau care vin în țară din zonele afectate. Acesta a menționat faptul că încă se obișnuiește să se ia în calcul cele 14 zile obligatorii, chiar dacă există și unele voci care sunt de părere că această perioadă ar trebui să fie mai lungă.

„Persoanele care vin din zonele afectate se autoizolează la domicliu şi anunţă DSP. Măsurile pentru carantină sunt obligatorii, nu e zonă de discuţie. Lumea să ştie că se poate duce să facă aprovizionarea, dar să ţină legătura cu DSP privind starea de sănătate”, a adăugat medicul, potrivit Digi24. 

Sursă Foto: digi24


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol