2 mai 2024, 0:15

Cum poți slăbi rapid cu HIIT – noul antrenament revoluționar din fitness

Articol realizat de Cristian Țene

High Intensity Interval Training sau HIIT este un antrenament cardio, care presupune executarea unor serii de exerciții foarte intense, efectuate în seturi scurte. HIIT a devenit popular printre practicanții de fitness datorită rezultatelor vizibile într-un timp foarte scurt.

Deși HIIT a fost dezvoltat acum două decenii, în România a devenit cunoscut relativ recentPrimele studii despre validitatea antrenamentului au fost realizate în 1994 la universitatea Laval, Canada, cercetătorii raportând că cei supuși testelor au pierdut mai multă grăsime în 15 săptămâni, decât cei care au avut un antrenament de intensitate moderată timp de 20 de săptămâni.


Antrenamentul HIIT aduce mai multe beneficii pentru cei care îl practică. Potrivit unui studiu poți să pierzi aproximativ 2% din grăsimea corporală în decursul a două săptămâni. Pe lângă o slăbire accelerată, acest tip de antrenament te scutește de statul orelor în șir în sala de forță și este perfect pentru cei care au un program foarte încărcat și nu au timp prea mult de pierdut. Datorită intensității antrenamentelor HIIT, corpul tău este în alertă. Cu alte cuvinte, timp de 24 de ore după ce ai terminat workout-ul, organismul tău încă arde grăsimi și calorii.

Sursa: lesmills.com

Un avantaj major pe care îl are acest tip de antrenament față de celelalte este faptul că poți combina o mulțime de exerciții pentru a scăpa de rutina clasică din sala de forță. Față de antrenamentele din sală, pentru cel HIIT nu ai nevoie de echipamente și aparate, ci îl poți face acasă folosindu-te doar de greutatea corporală. HIIT are efecte benefice asupra sistemului cardio-vascular și datorită efortului depus și a pauzelor care vin imediat după el, inima ta va deveni mai puternică.

În cazul HIIT seriile de exerciții mai lungi pe care le faci, nu înseamnă mereu rezultate mai bune, iar cu cât prelungești și mai mult antrenamentul, cu atât scade intensitatea. Un exercițiu trebuie să se încadreze între 30-45 secunde (în funcție de complexitatea lui), iar numărul de serii trebuie să fie cuprins între 3 și maxim 8 pentru rezultate vizibile.

Un antrenament clasic arată cam așa:

  • încălzire 3 minute
  • 30 secunde alergare cu genunchii la piept
  • 10 secunde pauză
  • 30 genuflexiuni cu greutate de 5 kg în brațe
  • 10 secunde pauză
  • 30 secunde fandări în săritură
  • 10 secunde pauză
  • 30 secunde flotări
  • 10 secunde pauză


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol