26 februarie 2020, 2:03

Cum să îți construiești o pădure în propriul tău balcon?

Cum ar fi dacă între natură și oraș nu ar mai exista termenul de versus? Pentru a rezolva această dilemă și pentru a soluționa o parte dintre problemele ce țin de poluare și de lipsa din ce în ce mai vizibilă a spațiilor verzi în metropolele deja sufocate, arhitecții propun noi variante pentru a integra zone cu plante. Una dintre soluțiile găsite de aceștia este foarte ingenioasă și nu presupune eliberarea altor spații sau demolări: crearea unor păduri verticale pe clădirile din orașele aglomerate.

Doi arhitecți îndrăzneți, din părți diferite ale planetei, lucrează în paralel pentru a crea ferme, grădini și păduri menite să poată trăi pe clădirile rezidențiale. Spre deosebire de a pune câteva plante în birou sau acasă, proiectul acesta este unul ambițios care își propune să curețe aerul, să ajute la scăderea consumului de energie și să maximizeze producția de alimente și calitatea vieții, relatează Digitaltrends.com.

Unul dintre aceste proiecte este aproape gata și este numit Bosco Verticale, care tradus din italiană ar însemna Pădurea Verticală. Este un plan construit de Stefano Boeri, un arhitect din Italia, care a reușit să „acopere” un zgârie nori cu peste 21 mii de plante, acesta fiind echivalentul a mai mult de cinci acri de pădure răspândiți pe o rază de 1200 metri pătrați. Prin acest proiect se dorește sprijinirea unui ecosistem moderat, ce ar putea să includă peste 20 de specii de păsări.

Este un model de diversificare pe verticală în cadrul unui oraș. Pădurea Verticală ajută la intensificarea biodiversității și astfel devine atât un magnet, cât și un simbol al recolonizării spontane a orașului de către vegetație și de animale.„, a explicat Boeri.

Rămâne de urmărit dacă aceste proiecte vor fi primite de oameni și vor fi implementate, dar în orice caz efectele benefice ale acestui tip de proiect sunt peste așteptările oricui și astfel o să putem spune că natura este mai aproape de oraș, poate chiar la fereastra ta.

[Sursă imagine: stefanoboeriarchitetti.net]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.