29 martie 2024, 14:35

Cum să oprești un bebeluș din plâns noaptea. Succes garantat de japonezi

Subiectul acesta preocupă foarte mulți părinți tineri aflați la prima experiență de acest gen. Un cercetător japonez a realizat o serie de experimente și oferă garanții că a găsit soluția corectă.

El a publicat rezultele echipei sale de cercetare în revista de specialitate „Current Biology”. El susține că metoda este simplă, dar trebuie respectată cu strictețe.

„Bebelușul trebuie ținut timp de cinci minute strâns lipit de corp. În tot acest timp, părintele trebuie să se miște într-o viteză uniformă, fără nicio mișcare bruscă sau abruptă.

În momentul în care a adormit trebuie să vă așezați cu el în aceeași poziție lipită de corp. Trebuie să rămâneți în aceastî poziție încă 8 minute. Fără mișcări bruște sau abrupte. Abia după aceea puteți să il așezați în pătuțul lui”, a subliniat Kumi Kuroda de la Riken Center for Brain Science (CBS).

Cercetarea a analizat diferite opțiuni pentru 21 de sugari, precum legănarea, strângerea în brațe în timpul deplasării sau în repaus total, sau deplasarea cu căruciorul. Reacțiile sugarului au fost analizate și pe baza unui EKG.

Dacă mama îi ține strâns lipiți de piept, sugarul se liniștește în aproximativ 30 de secunde. Dacă se deplasasează fără mișcări bruște sau abrupte, jumătate dintre ei adorm la loc.

Dacă mama încearcă să îi pună imediat la loc în pătuț, o treime dintre sugari se trezesc și încep să plângă în mai puțin de 20 de secunde. Dacă sunt ținuți până la 8 minute înainte de a fi așezați în pătuț, șansele să se trezească se reduc semnficativ.

Rezultate bune sunt și la folosirea unui leagăn sau un pătuț ce poate fi legănat, care asigură o mișcare constantă și uniformă. Rezultatele sunt însă slabe dacă mama încearcă să linisteașcă sugarul fără să se miște. În aceste cazuri, rezultatele EKG au arătat că sugarul devine și mai agitat și iritat. Rezultate sunt slabe și când mama își mișcă sugarul abrupt sau se oprește din mers.

În mod paradoxal, mișcarea aceasta lineară are un efect de calmare și de încurajare a somnului doar la sugarii agitați, care zbiară, însă la cei care sunt calmi, mișcarea lineară nu îi ajută să adoarmă. Experimentul a vizat doar mame, dar putem pleca de la premisa că și în cazul tatălui efectele sunt similare”, a adăugat expertul.

Cercetătorii pun rezultatele pe seama așa-zisei reacții de transport, care are un efect calmant și reduce ritmul cardiac. Ei atrag atenția că este nevoie de studii mai ample pe un număr mai mare de subiecți, însă sunt hotărâți să folosească acest studiu pentru realizarea unui dispoziv portabil pentru bebeluși, cu care părinții pot monitoriza în timp real ritmul cardiac al sugarului pe telefonul mobil.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol