5 mai 2024, 6:08

Cum să-ți menții inima tânără și puternică până la o vârstă înaintată

Înaintarea în vârstă este un proces normal, natural, care nu poate fi oprit și care își va lăsa amprenta și asupra sănătății inimii tale.

După o anumită vârstă, riscul de a suferi, de exemplu, de boala coronariană ori de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral este mai ridicat, în special dacă nu începi să iei din timp măsurile necesare pentru a-ți menține inima sănătoasă.

În rândurile de mai jos vei descoperi cum poți limita efectele îmbătrânirii asupra inimii tale.

 

  1. Mănâncă sănătos

Alimentația echilibrată joacă un rol crucial în menținerea unei inimi sănătoase. O dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe te va ajuta să îi asiguri inimii tale doza de nutrienți de care are nevoie pentru a se menține tânără și puternică un timp de îndelungat. Este important, de asemenea, să încerci să eviți consumul excesiv de grăsimi saturate, zahăr și sare, prăjelile și carnea roșie.

 

  1. Vizitează-ți cardiologul periodic

Consultul cardiologic periodic are un rol foarte important în menținerea sănătății inimii și prevenirea oricăror probleme de sănătate. Deși mulți oameni se gândesc la vizitele la medic doar atunci când se simt rău, este important să ne amintim că prevenția este întotdeauna mai bună decât tratamentul.

Un consult cardiologic îi oferă medicului ocazia de a efectua un examen fizic amănunțit, analize și investigații precum electrocardiograma sau ecografia la inimă, care permit evaluare sănătății acestui organ și depistarea eventualelor semne de alarmă și probleme la timp, când se pot rezolva mai ușor.

 

  1. Învață să-ți gestionezi stresul

Nivelurile ridicate de stres pot avea un impact semnificativ asupra sănătății inimii. Primul pas în gestionarea stresului este identificarea surselor acestuia. Fie că este vorba de presiunea la locul de muncă, probleme de familie sau probleme financiare, este important să identificăm ce ne cauzează stresul pentru a putea lua măsuri adecvate.

Odată identificate sursele de stres, putem începe să aplicăm diverse tehnici de relaxare. Acestea pot include exerciții de respirație, meditație, yoga sau alte forme de exerciții fizice. Chiar și o simplă plimbare în natură sau o discuție cu un prieten pot avea un efect pozitiv asupra nivelului stresului și a stării tale de spirit.[2]

 

  1. Fă mișcare

Un aspect esențial în menținerea sănătății inimii, indiferent de vârstă, este activitatea fizică regulată. Exercițiile fizice au numeroase beneficii pentru inimă și contribuie semnificativ la prevenirea bolilor cardiovasculare. Prin activitatea fizică, circulația sanguină se îmbunătățește, tensiunea arterială este redusă, iar riscul apariției bolilor de inimă este diminuat.

Există diferite tipuri de activități benefice pentru sănătatea inimii, inclusiv mersul pe jos, alergatul, dansul, ciclismul sau înotul. Alege o activitate care îți place: în acest fel, vei fi mai motivată să continui să o practici. În general, experții recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână pentru adulții sănătoși.

 

  1. Renunță la fumat

Fumatul are un puternic impact negativ asupra sănătății tale, inclusiv asupra inimii, crescând riscul dezvoltării unei afecțiuni cardiovasculare. Este și principala cauză de deces prevenibil. Renunțarea la acest obicei nu poate avea decât efecte pozitive asupra sănătății și a calității vieții tale. Vestea bună este că nu este niciodată prea târziu să faci asta: potrivit experților, chiar dacă iei decizia de a te lăsa de fumat mai târziu în viață, în timp, riscul de boală coronariană, accident vascular cerebral și cancer ca scădea.

Păstrarea sănătății inimii pe măsură ce înaintăm în vârstă nu este o sarcină imposibilă. Este suficient să ne asigurăm că mâncăm sănătos, facem mișcare, evităm stresul, renunțăm la obiceiurilor vicioase și ne prezentăm periodic la un control medical. Sunt trucuri simple, dar care te vor ajută să-ți păstrezi inima tânără, puternică și sănătoasă pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Sursă – ARES


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol