7 mai 2024, 6:17

Cum să vă alegeți următorul obiectiv pentru o cameră foto DSLR

Există șanse ca acea cameră foto Nikon D750 sau alt model de cameră DSLR să fi fost livrat cu un obiectiv de kit. Fie că a fost AF-S DX Zoom-NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G ED II, fie că a fost AF-S DX NIKKOR 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR sau un alt zoom NIKKOR versatil, scopul conceptului de kit este de a vă pune imediat în mâini o combinație de aparat foto și obiectiv care va capta varietatea de subiecte și situații pe care un pasionat de DSLR nu numai că este posibil să le întâlnească, dar va dori cu siguranță să le experimenteze – cum ar fi călătoriile, evenimentele de familie, peisajele, natura și imaginile de acțiune.

În curând, însă, pe măsură ce descoperiți posibilitățile fotografiei DSLR, s-ar putea să descoperiți și că există un anumit tip de fotografie care vă captează în mod special imaginația.

Indiciul că veți avea nevoie de un nou obiectiv pentru a explora acea atracție specială va fi, credeți sau nu, picioarele dumneavoastră. Dacă sunteți în continuă mișcare atunci când vă compuneți imaginile – vă apropiați, vă îndepărtați, vă învârtiți în cerc pentru a obține o vedere mai apropiată sau mai largă sau un unghi care să elimine distragerile din cadru – este timpul să vă gândiți la un obiectiv mai potrivit pentru ceea ce doriți acum să realizați cu acea cameră Nikon D750. Ceea ce s-a întâmplat este că ați avansat în experiență și ambiție, iar acum doriți să mergeți dincolo de o vedere a lumii de 18-55 mm.

Dacă, de exemplu, doriți să vă apropiați mai mult de acțiune și să vă izolați subiecții de fundal în imaginile cu copii care fac sport sau doriți să creați o fotografie clasică cu o minge mare pe cer la apus, o alegere perfectă ar fi obiectivul AF-S DX NIKKOR 55-300mm f/4.5-5.6G ED VR. La 300 mm sunteți de 6 ori mai aproape decât ați fi la 55 mm, astfel încât raza de acțiune a obiectivului 55-300 mm va fi ideală pentru fotografierea de pe margine, din tribune sau din spatele unui gard din plasă.

Dacă în planurile dvs. se află imagini de călătorie, ar fi bine să optați pentru AF-S DX Zoom-NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED. Nu are chiar mărirea maximă a lui 55-300mm, dar este mai ușor și mai mic.

Vorbind de călătorii, dacă călătoriți frecvent în locuri care oferă peisaje care vă taie respirația, există două obiective NIKKOR cu zoom ultra-wide care pot surprinde dramatismul acestor locuri: AF-S DX Zoom-NIKKOR 10-24mm f/3.5-4.5G ED și AF-S DX Zoom-NIKKOR 12-24mm f/4G IF-ED. Veți descoperi că oricare dintre ele este perfectă pentru acele fotografii care portretizează amploarea și profunzimea scenei.

Dacă descoperiți că vă interesează lumea prim-planurilor din natură sau micile detalii din viața de zi cu zi, alegeți un obiectiv Micro-NIKKOR, precum AF-S DX Micro-NIKKOR 40mm f/2.8G sau AF-S DX Micro NIKKOR 85mm f/3.5G ED VR pentru camera dvs. Nikon D750. Acesta vă va permite să vă apropiați suficient de mult pentru a reproduce subiecții în mărime naturală. Dacă doriți să surprindeți detaliile florilor sau ale arhitecturii, ale monedelor sau ale timbrelor, distanța de lucru a obiectivului de 40 mm va fi foarte bună, dar pentru imagini cu albine, fluturi sau ambele, distanța de lucru a obiectivului de 85 mm ar putea fi o alegere mai bună.

În cele mai multe cazuri, viteza obiectivului de kit – adică diafragma sa maximă – va fi potrivită pentru condiții medii de iluminare, dar dacă lucrați de ceva timp cu combinația de aparat foto Nikon D750 și obiectiv și vă aflați adesea în situații de lumină slabă în care nu doriți să folosiți blițul sau un trepied, AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G va fi o opțiune bună. Este un obiectiv universal excelent, care se apropie de unghiul de vizualizare al vederii umane, iar dimensiunea sa compactă va fi un avantaj atunci când este nevoie de fotografiere discretă.

Dacă vă plac oamenii, luați în considerare AF-S NIKKOR 85 mm f/1,8G, un teleobiectiv mediu, ideal pentru portrete, precum și pentru fotografii generale și în condiții de iluminare slabă. AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G este, de asemenea, un obiectiv popular pentru fotografierea cu aparate foto în format DX, oferind aproape exact câmpul de vizualizare pe care îl vede ochiul uman.

În cele din urmă, să știți care este următorul dvs. obiectiv este într-adevăr o chestiune de a cunoaște mai întâi tipul de fotografie pe care doriți să o realizați și apoi pur și simplu să vă  urmați pasiunea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol