18 septembrie 2020, 16:30

Cum se aduce Lumina Sfântă și cum se distribuie “Paștile” în vremea pandemiei

Credincioșii ortodocși sunt puși anul acesta în fața unei situații nemaintâlnite: vor sărbători Paștele în condiții de distanțare socială, din cazua pandemiei de COVID-19.

Astfel, Slujba de Paște se va desășura fără enoriași în biserici, iar Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim în condiții speciale și va fi distribuită oamenilor acasă, de către voluntari.

Proceduri speciale de aducere a Luminii Sfinte de la Iersualim

Și anul acesta Lumina Sfântă a Învierii va fi adusă în România tot de la Ierusalim, dar procedurile vor fi unele speciale, având în vedere criza cu care ne confruntăm.

“Părintele Patriarh Teofil al III-lea al Ierusalimului  va sluji în Sfântul Mormânt, ca de obicei, la Slujba cea Mare, care are loc la miezul zilei de sâmbătă, va primi Lumina Sfântă și apoi, această Lumină Sfântă de la Ierusalim va pleca prin reprezentantul nostru, părintele Teofil Anăstăsoaie, superiorul Așezămintelor Românești  de la Ierusalim.  Acesta va  lua Lumina Sfântă  de la ușa Sfântului Mormânt al Domnului, apoi  va merge spre aeroport. În aeroportul Ben Gurion s-au făcut deja niște protocoale, potrivit cărora  avioanele din țările ortodoxe așteaptă, slujitorii ortodocși români nu au voie să iasă din avion pe aeroportul Ben Gurion. Rămân în aeronavă și așteaptă  Sfânta Lumină. Părintele Teofil vine și aduce lumina delegației române, după care delegația zboară cu avionul spre București”, a explicat, în exclusivitate, părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, la emisiunea”Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, de la Radio România Actualităţi.

În cursul serii de sâmbătă, între orele 17.00 – 19.00,  delegația va ajunge la București, apoi va distribui Lumina Sfântă către  protoierei și, mai apoi, către preoți.

În acest fel, Lumina Sfântă va ajunge până la 12.00 noaptea la fiecare parohie.

În noaptea de Înviere, slujba se va oficia în aer liber, în fața bisericilor, și va fi una mai scurtă, adaptată situației.

Lumina Sfântă se va împărți voluntarilor, iar aceștia vor merge la scările de bloc sau la casele oamenilor,  pentru a o împărți credincioșilor.

Credincioșii care aparțin parohiei “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi” au la  dispoziție un număr de telefon pentru a se programa, dacă doresc să primească Lumina Sfântă.

“Oamenii sună, avem deja programări de câteva sute de oameni care își doresc să facă asta. La bătrânii nedeplasabili urcăm la ușa lor, iar la cei deplasabili, la oamenii normali, vom distribui lumina jos, la scara blocului, la o distanță socială de 2 metri“, a spus părintele Vasile Ioana.

Aceeași procedură se va aplica și la alte parohii din București, astfel că cei care doresc să primească Lumina Sfântă pot suna la biserica de care aparțin pentru a anunța acest lucru.

Cum se procură “Paștile“, pâinea binecuvântată?

Dacă până acum pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită „Paşti”, se distribuia după slujba de Înviere, anul acesta va fi sfințită în Joia Mare, pe 16 aprilie, și va fi distribuită credincioșilor mai devreme, în zilele de vineri și sâmbătă, din locuri special amenajate în afara bisericilor.

“În Joia Mare  se sfințesc Paștile – pâinea uscată, anafură, tăiată și stropită cu vin și se face o rugăciune specială. Noi făceam această procedură  sâmbătă dimineață, acum se va face într-o brutărie, în condiții totale de igienă. Ni se va aduce gata făcută, noi săvârșim rugăciunea în Joia Mare, astfel încât vineri și sâmbătă va fi distribuit Paștile credincioșilor în fața bisericilor. Deci,  fiecare om poate merge vineri sau sâmbăta, de dimineața până seara, să-și ridice Paștile din fața parohiei sau a bisericii de care aparține. Îl vom consuma duminică de dimineață”, a explicat părintele Vasile Ioana.

Părintele a mai anunțat că persoanele în vârstă și fără aparținători din Parohia “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi“ vor fi sunate de tinerii voluntari pentru a le spune “Hristos a Înviat!“.

Astfel, bătrânii  nu se vor simți singuri  în noaptea Învierii Domnului.

“Nu este o însingurare, cu Dumnezeu niciodată nu suntem singuri. Din momentul în care v-ați botezat, vi s-a acordat în dar de către  Dumnezeu un înger păzitor. Vorbiți cu îngerul dvs. păzitor, cu Domnul, cu sfinții“, a rostit părintele Vasile Ioana, parohul Bisericii “Sfântul Nicolae Dintr-o Zi“, într-un mesaj adresat persoanelor singure.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe şi va ajuta Patriarhia pentru ca Lumina să ajungă la credincioşi în noaptea de Paşte.

„Astăzi am semnat alături de Preafericitul patriarh Daniel un acord de sprijin (…) pentru distribuirea Sfintei Lumini”, a spus marţi ministrul Marcel Vela, într-o declaraţie la sediul MAI.

Astfel, distribuirea Sfintei Lumini aduse de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente în misiune, începând cu ora 20,00.

„Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină primită de la voluntari tuturor vecinilor”, a precizat Marcel Vela.

El a arătat că, în zonele carantinate, Lumina va fi dusă cu ajutorul personalului MAI, de la centrele episcopale la parohiile din împrejurimi.

„În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină în casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor care vor avea asupra lor cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie”, a afirmat ministrul.

Marcel Vela a adăugat că echipajele de poliţie aflate în puncte fixe, precum cele de pe drumurile publice sau la punctele de graniţă, vor oferi Lumina persoanelor aflate în trafic sau celor care tranzitează frontiera.

„Cadrele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune în noaptea de Înviere vor oferi Sfânta Lumină inclusiv spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină”, a mai precizat Vela.

Emisiunea „Serviciul de noapte cu Maria Țoghină”, ediția din 13/14 aprilie 2020, poate fi urmărită aici:


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

  1. nicu

    18 aprilie

    Au inceput popii sa distribuie paste „gratuit” (10 lei ) nu avea biserica destui bani, mai trebuie o noua catedrala a prostiri neamului RUSINE! RUSINE! Corabia Olt

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.