8 iunie 2022, 23:26

Cum și-a pierdut Aleksandr Kuzivanov laptopul cu secrete militare după o “beție brutală” în localul „Castori și rațe”

Am admirat deseori stilul scriitorilor ruși, ignorând poate pe nedrept că ei au avut ca muză o sursă de inspirație inepuizabilă: viața.

Trecând peste remarca răutăcioasă că unii dintr ei au fost poate doar cronicarii vieții lor, vă povestim o întâmplare din zona “Viața bate filmul”, cu asteriscul că deseori viața din Rusia bate orice film realizat la Studiourile Mosfilm.

Întâmplarea de mai jos s-a petrecut la Moscova, zilele trecute. Îl are ca protagonist pe colonelelul Aleksandr Kuzivanov. El conduce departamentul ESIMO din cadrul Institutului Central de Cercetare de la Moscova, centru care este responsabil de elaborarea prognozelor pentru dezvoltarea științei și tehnologiei în domeniul apărării și securității statului rus. Căpitan de rangul I (pentru că vorbim de un grad al Marinei Militare, asimilabil cu cel de colonel), Kuzivanov se ocupă cu construcția de nave civile și aplicațiile acestora în domeniul militar.

Ei bine, într-o seară Aleksandr Kuzivanov a ieșit la o băută cu un coleg de-al său, proaspăt pensionat. Felicitările, masa și dansul a avut loc – nu râdeți – la restaurantul „Castori și rațe”, un local cunoscut de pe strada Piatnitskaia din Moscova. Amândoi și-au exprimat solidaritatea cu băuturile de pe masă până când s-a declarat, noaptea târziu către dimineață, încetarea ostilităților.

Cronicarii de la site-ul Baza nu ne spun ce s-a consumat, dar ne asigură că după a doua sticlă s-a rupt filmul. Pentru a da mai multă savoare poveștii folosesc chiar termenul de “beție brutală”.

Aleksandr, davai laptopu’

Ei bine, imediat după a doua sticlă, colonelul nostru și-a pierdut memoria. Și-a recuperat-o abia când s-a trezit acasă și a văzut asupra sa îndreptată o privire care dacă nu prevestea război, măcar dedea indicii clare și ireconciliabile asupra unei “operațiuni militare speciale” ce va să vină. De la soția sa colonelul nostru a aflat că tocmai fusese returnat domiciliului conjugal de către ambulanțieri, chemați în acest scop de câțiva oameni de bine care îl găsiseră pe caldarâm.

O dată cu pierderea memoriei – stupefacție. Apoi panică. Urmată de groază (fond muzical din filmele lui Hitchcock, atunci când apare cineva în baie de după perdeaua de la duș). Se pare că vajnicul nostru colonel își pierduse și laptopul din dotare, în care se presupune că s-ar fi aflat niscaiva informații militare.

Proaspăt trezit din beție, cu un ochi la soție și unul la polițistul venit să vadă ce s-a întîmplat, Kuzivanov a negat că în computer s-ar afla, totuși, informații clasificate (ce era să spună). A declarat, totuși autorităților că laptopul conținea articole militare inofensive, pe care scrise pentru Marea Enciclopedie Rusă, pentru care lucra la negru.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol