24 aprilie 2024, 10:43

Cum vaccinul Oxford are eficiență 90% DIN GREȘEALĂ

Nu toate descoperirile științifice se bazează pe muncă asiduă sau pe inspirație. Uneori apar în ecuație eroarea, întâmplarea sau greșeala care duc la un deznodământ fericit. Să vedem cum vaccinul Oxford are eficiență 90% “din greșeală”.

Cea mai importantă descoperire științifică din greșeală este considerată PENICILINA. Trecem cu eleganță peste disputa Fleming vs Victor Babeș și povestim următoarea întâmplare.

Într-o zi din anul 1928, biologul scoțian Alexander Fleming și-a părăsit pentru mai mult timp laboratorul de lucru fără a-l curăța. La întoarcere, omul de știință a remarcat că pe unele dintre culturile sale se dezvoltase un soi de ciupercă necunoscută ce manifesta o caracteristică bizară:bacteriile nu păreau să contamineze acele culturi în special și nici să se dezvolte în jurul lor.

Astfel s-a născut penicilina.

Undeva în această zonă, la granița știrilor despre savanții britanici, este și noul vaccin dezvoltat de cei de la Oxford.

Vaccinul Oxford are eficiență 90% DIN GREȘEALĂ

​Vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca a atins eficacitatea de 90% accidental. Datorită unei greșeli cu final fericit care a făcut ca unii participanți la studiile clinice să primească jumătate de doză la prima inoculare, notează The Guardian.

Cercetătorii au dezvăluit că vaccinul Oxford are o eficacitate generală de 70%, dar poate avea o eficacitate de 90% când este administrată întâi o jumătate de doză, iar după o lună doză întreagă. Interesant, nu?

S-a ajuns la administrarea unei jumătăți de doză dintr-o greșeală norocoasă, a explicat Mene Pangalos, vicepreședinte executiv cercetare și dezvoltare la AstraZeneca. Nu s-a intrat în amănunte însă se pare că a fost un soi de greșeală de organizare. În plină testare, cercetătorii au observat că efectele secundare precum oboseala, durerile de cap sau durerile la locul inoculării erau mai ușoare decât se așteptau.

”Am verificat ce am făcut și am descoperit că doza de vaccin fusese înjumătățită”, povestește Mene Pangalos.

În loc să repornească studiul clinic, a explicat acesta, cercetătorii au decis să continue cu jumătate de doză. Și să administreze doza întreagă după intervalul programat.

Circa 3.000 de oameni au primit jumătate de doză și apoi, după patru săptămâni, doză întreagă. Datele colectate ulterior au arătat că ei au fost protejați în proporție de 90%.

Atenție, în eșantionul mai mare, în care s-au administrat două doze întregi, eficacitatea a fost de numai 62%.

Oamenii de știință încă nu pot explica în totalitate de ce jumătatea de doză oferă o protecție mai bună, dar spun că este posibil să stimuleze sistemul imunitar în mod diferit.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol