23 aprilie 2024, 11:39

Cumpărături. Ghid de bune practici pentru evitarea aglomerației în magazine

Limitarea numărului de clienți din magazin este necesară. Pentru aplicarea acestor reguli, ca urmare a discuțiilor dintre Prefectura Capitalei și retaileri, a apărut un ghid de bune practici pentru evitarea aglomerației.

El ar trebui să fie pus în practică începând de vineri.

Un ghid de bune practici pentru evitarea aglomerării în magazine, în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii Covid-19, a fost realizat joi de Prefectura Capitalei împreună cu organizaţiile retailerilor.

Printre regulile convenite se numără și afișarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui afiş în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, anunțase în urmă cu o zi, la finalul unei întâlniri cu retailerii, că s-a convenit ca toate magazinele mari și medii să permită un număr maxim de clienți utilizând cota de cel putin 7 metri pătrați pentru fiecare client, iar magazinele mici trebuie să asigure o distanță de 2 metri între clienți.

De asemenea, în unele magazine oamenii vor putea intra doar dacă găsesc coș liber la intrare, iar în altele va exista un contor automat pentru afișarea numărului maxim de clienți.

Astfel, prefectura Capitalei a stabilit următoarele:

  1. Afişarea la intrarea în magazin, la loc vizibil, a unui afiş în care să fie menţionat numărul maxim de clienţi care pot fi prezenţi simultan în acel magazin. Afişul trebuie să fie cel puţin de mărime A4 şi caracterele să fie suficient de mari pentru a fi vizibile de la distanţă. Este propus următorul text:

Pentru a putea respecta regula distanţării fizice, în acest magazin pot fi prezenţi simultan …. clienţi.

  1. Modul de calcul pentru numărul maxim de clienţi va fi făcut prin raportare la cota de max 7m.p.-client pentru magazinele mari, de tip mall, supermarket, hypermarket, sau prin raportare la obligaţia asigurării distanţării de 2m între clienţi pentru magazinele mici şi mijlocii.
  2. Fiecare magazin va trebui să dispună măsurile necesare pentru a evita aglomerarea. Măsurile dispuse sunt la alegerea fiecărui operator economic, acesta putând să evalueze concret situaţia şi să decidă. Printre măsurile sugerate sunt:

(i) limitarea numărului de coşuri sau cărucioare disponibile la numărul maxim de clienţi care pot fi simultan în magazin,

(ii) asigurarea contorizării electronice sau

(iii) asigurarea contorizării mecanice sau orice alt mijloc pe care operatorul economic îl consideră eficient şi potrivit situaţiei proprii.

  1. La atingerea limitei de clienţi, operatorul va opri accesul clienţilor în magazin, urmând a permite accesul pe măsura eliberării capacităţii.”

Citește și:

România se „scufundă” în clasamentul țărilor vaccinate


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol