Centralele de balcon mici și relativ ieftine au câștigat în popularitate de anul trecut – și din cauza creșterii puternice a prețurilor la energie electrică.
Acestea constau de obicei din unul sau două module solare și un invertor. Aceasta transformă energia solară în energie casnică, care poate fi alimentată direct în priză.
Aparatele electrocasnice pot fi apoi operate cu energie electrică. În schimb, se trage mai puțină energie electrică din rețeaua publică.
Potrivit centrului de consiliere pentru consumatori, dacă un astfel de sistem este rentabil depinde, printre altele, de prețul de achiziție și de prețul energiei electrice, dar și de modulul în care primește soare cât mai mult timp.
230.000 de apartamente cu panouri fotovoltaice în balcon
În prezent, în cea mai mare economie a Europei există aproximativ 230.000 de apartamente cu panouri fotovoltaice montate pe balcon, dintre care 137.000 de sisteme, adică 60% dintre ele, au fost instalate în cursul acestui an. Și astea sunt doar cifrele oficiale raportate de Bundesnetzagentur, adică de agenția federală care reglementează piața de electricitate, un fel de ANRE al Germaniei.
Alături de energia eoliană, energia solară este în prezent una dintre principalele surse de energie electrică regenerabilă. Captată prin intermediul panourilor fotovoltaice, energia solară reprezintă o soluție eficientă în special pentru proprietarii de case și proprietarii de terenuri.
Și la Viena, panourile solare montate în balcoane devin un lucru obișnuit
Proiecte în România
Cum funcționează panourile fotovoltaice pe balcon
În principiu, la fel ca panourile fotovoltaice montate pe acoperișul unei case, dar mai simplu: de regulă, sistemul este alcătuit din unul sau două panouri fotovoltaice, un invertor și o priză pentru conectarea la rețeaua de energie electrică a casei.
Panourile fotovoltaice captează energia solară și o transformă în curent continuu, invertorul transformă curentul continuu în curent alternativ, iar energia electrică astfel obținută ajunge în circuitul electric al locuinței.
Comparativ cu panourile fotovoltaice montate pe casă, din ecuație lipsește complet noțiunea de prosumator, pentru că infrastructura necesară pentru a transfera energia electrică din panourile fotovoltaice în rețeaua națională de energie electrică este prea complicată în cazul unui apartament dintr-un bloc de locuințe.
În ciuda creșterii puternice, centralele nu joacă încă un rol major în generarea de energie. Conform Agenției Federale de Rețea, acestea au doar o putere totală de 170 de megawați și este probabil să genereze maximum 170 de gigawați pe an.
Cu toate acestea, guvernul federal dorește să faciliteze și mai mult instalarea sistemelor și astfel să dea subiectului un impuls suplimentar. Potrivit unui proiect al Ministerului Justiției, instalarea ar trebui să fie mai ușoară pentru chiriași și proprietari de apartamente. Ar trebui să aibă dreptul legal de a avea dispozitivele instalate. Acest lucru ar elimina necesitatea justificării unei cereri de instalare la proprietar sau la asociația de proprietari.
Ministerul Economiei urmărește, de asemenea, o creștere a limitei de putere de la 600 la 800 de wați și cerințe simplificate de raportare pentru dispozitivele solare conectate. Până acum, acestea trebuiau introduse în registrul de date ale pieței Agenției Federale de Rețea și raportate operatorului de rețea, scrie DPA.
Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice pe balcon
Întrucât vorbim despre o suprafață de desfășurare redusă și un sistem cu unul sau două panouri fotovoltaice, este evident că sistemul respectiv nu va genera o cantitate impresionantă de energie electrică.
În plus, există și o serie de limitări legislative. De exemplu, în Germania un astfel de sistem de panouri fotovoltaice poate avea o capacitate instalată de cel mult 600 W, care va crește la 800 W începând din 1 ianuarie 2024. Pentru comparație, în România se recomandă proprietarilor de case să instaleze sisteme cu capacitatea de cel puțin 3 kW, adică de 4-5 ori mai mare. De altfel, aceasta este și capacitatea minimă a unui sistem de panouri fotovoltaice care poate fi instalat prin programul Casa Verde Fotovoltaice.
Pe teritoriul României, potențialul energiei solare este cuprins între 1.100 – 1.300 kWh de energie electrică pe an pentru un sistem de panouri fotovoltaice cu capacitatea de 1 kW. Teoretic, asta înseamnă că un sistem de panouri fotovoltaice de 800 W montat pe balcon va genera undeva între 880 – 1.040 kWh de energie electrică pe an, adică undeva între 73 – 86 kWh de energie electrică pe lună. Asta în condițiile în care, în medie, se consideră că un apartament de bloc are un consum tipic lunar de 100 kWh de energie electrică în lunile în care nu se folosește aerul condiționat, arată site-ul patrupereti.ro.
Totuși, trebuie să iei în calcul că panourile fotovoltaice sunt montate în plan vertical, în condițiile în care în România eficiența maximă este obținută dacă panourile au o înclinație de 34-35 de grade, determinată de o formulă simplă: latitudine (minus) 10 grade. Eficiența sistemului depinde și de poziționarea geografică a balconului, dar și de distanța dintre blocuri și înălțimea blocurilor din zonă. Pentru că eficiența e direct proporțională cu perioada de timp în care soarele bate în panouri.
Cât costă panourile fotovoltaice pe balcon
E destul de greu să faci o estimare precisă, dar ne putem raporta, evident, la costurile pentru un sistem de panouri fotovoltaice montat pe acoperișul unei case. De exemplu, cele mai multe firme care instalează panouri fotovoltaice în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice solicită în total 22.000 – 25.000 de lei pentru un sistem de 3 kW, din care 20.000 de lei provin de la stat.
Un sistem de panouri fotovoltaice montate pe balcon are o capacitate de 4-5 ori mai mică, un invertor mai puțin performant, nu necesită infrastructură pentru conectarea la rețeaua națională de energie energie, iar costurile cu manopera sunt mai reduse. Prin urmare, cu siguranță este mai ieftin.
Pe de altă parte, dacă luăm în calcul poziționarea verticală a panourilor și faptul că în multe complexuri rezidențiale nu se respectă distanța minimă dintre blocuri este foarte posibil să ajungi la concluzia că un astfel de sistem generează atât de puțină energie electrică încât nu are sens să instalezi unul. Poate doar dacă programul Casa Verde Fotovoltaice se va extinde și în această direcție.
Altfel, cercetătorii găsesc deja noi metode să folosească panourile fotovoltaice: panouri fotovoltaice plutitoare montate pe lacuri de acumulare și panouri fotovoltaice transparente montate pe fațadele clădirilor de birouri. Pe lângă generarea de energie electrică, ambele idei au beneficii conexe precum reducerea evaporării apei sau reglarea optimă a luminii naturale care ajunge în interiorul clădirilor de birouri. Mai există și alte soluții, inclusiv montarea de panouri fotovoltaice pe calea ferată.
Anul trecut, un pensionar orădean a fost vedetă în presă pentru că a scăpat de emoțiile facturilor. „Luna trecută am plătit 6 lei”, spunea Laci bácsi.
Nu pentru că ar sta pe întuneric sau cu electrocasnicele scoase din prize, ci pentru că își încălzește locuința cu un aparat de aer condiționat, mare consumator de energie electrică, obținută însă autonom!
Secretul lui Tóth Ladislaustă în cele două balcoane, unde a pus opt panouri fotovoltaice care transformă lumina solară în energie electrică. Autodidact, orădeanul a montat sistemul de unul singur.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol