23 septembrie 2023, 17:28

Cutremur de 8,2 grade în Alaska. Urmează tsunami-uri! (VIDEO)

Un cutremur cu magnitudinea 8,2 grade pe scara Richter s-a produs în Peninsula Alaska, la ora 9:15 (ora României). Imediat au fost declanșate alerte de tsunami în regiune.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat adâncimea sesismului la 40 kilometri. Mișcările seismice s-au simțit chiar și la 700 km depărtare de epicentru, potrivit mărturiilor oamenilor. Incidentul a avut loc la 781 km de Anchorage, 162 km de Sand Point și 415 km de Dillingham.

Câteva mărturii publicate pe platforma EMSC:

„Am simțit în Kodiak. Candelabrele, tablourile și oglinzile se mișcau.”

„Toate lustrele au început să se balanseze. Fără daune.”

„Câinele a reacționat, apoi lustrele au început să se legene și obiectele de sticlă agățate de fereastra mare s-au zdruncinat mult timp.”

S-au înregistrat cel puțin zece replici, dintre care patru peste 5 grade Richter.

Orașul Kodiak din Alaska a început deja evacuarea oamenilor. Liceul din localitate a fost deschis pentru a găzdui oamenii care fug din calea viitoarelor valuri uriașe.

Au fost observate valuri de 13 metri înălțime la 480 km de coasta Alaskăi.

În 2018, a fost raportat un maxim istoric de 54.000 de cutremure în Alaska. Cutremure cu magnitudinea 6 și 7 grade se pot întâmpla oriunde în Alaska. În ultimii cinci ani, au fost înregistrate 220.000 de cutremure în Alaska – 26 dintre acestea au avut magnitudini de 6 sau mai mari și trei dintre ele au avut magnitudini de cel puțin 7. Șaptezeci și cinci la sută din toate cutremurele din Statele Unite cu magnitudine mai mari de 5 grade se întâmplă în Alaska.

În 1964, a avut loc marele cutremur din Alaska, de 9,2 grade pe scara Richter. Incidentul s-a soldat cu aproximativ 131 de morți. Cu o durată de 4 minute și 38 de secunde, cutremurul rămâne cel mai puternic din zona nord-americană și al doilea cel mai puternic cutremur înregistrat în istoria lumii.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol