Rețeaua de cabluri submarine care fac legătura la Internet în întreaga lume ar putea fi folosită într-o zi pentru a urmări cutremure și tsunami, potrivit noilor cercetări. În timpul unui test de anul trecut, unul dintre cablurile de fibră optică ale companiei Google a reușit să detecteze cu succes cutremurele din apropiere, prin sesizarea distorsiunilor în impulsurile de lumină trimise de-a lungul cablului. Este o nouă abordare a unei idei la care cercetătorii au lucrat în ultimii ani.
Unde luminoase deturnate
Pe lângă principala lor sarcină de a trimite date în întreaga lume, aceste cabluri ar putea într-o bună zi să trimită avertismente timpurii oamenilor de pe țărm atunci când un tsunami pornește. Ele ar putea, de asemenea, să ofere seismologilor și geofizicienilor o privire mai atentă a cutremurelor care au loc sub apă. Deoarece aproape toți senzorii utilizați în prezent pentru detectarea cutremurelor sunt pe uscat, aceste cabluri ar putea umple goluri uriașe în capacitatea oamenilor de știință de a observa activitatea seismică. Abordarea nouă nu necesită instalarea niciunui echipament nou pe rețeaua existentă de peste un milion de kilometri de cabluri de fibră optică care traversează fundul mării.
Când un emițător de la un capăt al cablului trimite un semnal luminos cu date, undele luminoase sunt orientate într-o anumită direcție. Dacă un cutremur lovește, s-ar putea să se agite, să se îndoaie sau să se răsucească acel cablu și asta schimbă orientarea undelor luminoase. La celălalt capăt al cablului, Google observă distorsiunile și le corectează. Acum, compania vrea să împărtășească datele sale, modificările la ceea ce se numește „starea de polarizare” a luminii.
De la cutremur la tsunami
Între decembrie 2019 și septembrie 2020, o echipă de cercetare a analizat aproximativ 20 de cutremure, de la moderate până la mari, folosind cablul Google, lung de 10.500 de kilometri, numit Curie, care merge de la Los Angeles la Valparaíso (Chile). Cablul a reușit, de asemenea, să sesizeze umflături în ocean, cauzate de furtuni, ceea ce sugerează că tehnica poate fi utilizată și pentru a detecta tsunamiurile pe care cutremurele le pot declanșa.
Dincolo de a avea o vedere mai bună asupra oceanului decât numărul redus de senzori existenți special concepuți pentru a detecta tsunami, cablurile cu fibră optică pot, de asemenea, să trimită avertismente la țărm mult mai repede, în timpi de ordinul milisecundelor.
În 2018 , au fost publicate cercetări similare care au arătat că aceste cabluri de pe fundul mării au potențialul de a detecta cutremure și tsunami, dar acea abordare a venit cu unele limitări: cablurile trebuia echipate cu echipamente specializate. Au existat, de asemenea, îngrijorări că adăugarea de echipamente la cabluri ar putea deschide ușa breșelor de securitate. Această nouă abordare economisește bani, deoarece nu necesită nicio infrastructură nouă.
Foto: Official U.S. Navy Page, Flickr, CC BY
Comentariile sunt oprite pentru acest articol