19 martie 2024, 9:34

Cutremur de 7,8 pe scara Richter în Turcia, resimțit în mai multe țări. Victime, atât în Turcia, cât și în Siria

Un puternic cutremur de pământ s-a produs în această dimineață în Turcia, acesta înregistrând o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter, anunță The New York Times.

Seismul a fost resimțit în mai multe țări, cum ar fi: Cipru, Grecia, Iordania, Liban, Siria, Israel.

Cutremurul s-a produs în apropiere de granița cu Siria, la ora 04:17 (ora locală).

Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) a estimat inițial seismul la o magnitudine de 7,4, localizându-l în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras.

Dar agenția americană de supraveghere a seismelor a determinat o magnitudine de 7,8.

Foto: CNN TURK

Foto: CNN TURK

Seismul a fost urmat de o replică de 6,7 grade pe scara Richter și de alte 42, de intensitate de circa 6 grade. Replicile continuă și la această oră (06:38, ora României – n.r), după cum ne-a declarat un martor local.

Cutremurul produs în Turcia a fost resimțit în Cipru, pe întreg teritoriul. Potrivit directorului Centrului Geologic cipriot, Christodoulos Hadjigeorgiou, au fost înregistrate și ”mai multe tsunami de putere mică”, în largul coastei din Famagusta, dar nu au fost înregistrate pagube materiale. Dacă ar fost înregistrată o alunecare de teren submarină, consecințele ar fi fost catastrofale, a adăugat sursa citată, pentru cyprus-mail.com.

Seismul a fost resimțit la o distanță de circa 600 km de epicentrul din Turcia, în Irak, Georgia, Israel, Siria, Liban, Iordania, Egipt, Grecia și Cipru.

Mii de morți, zeci de mii de răniți

Bilanțul încă parțial al victimelor seismelor de luni din Turcia și Siria se modifică aproape de la o oră la alta, pe măsură ce autoritățile din cele două state reușesc să adune informații despre numărul celor decedați și al celor răniți. În Turcia, numărul morților se ridică la 2.316, iar cel al răniților la 13.293, ceea ce face ca numărul total al celor care și-au pierdut viața în această tragedie, în Turcia și Siria, să se ridice la 3.613.

Sursa foto: CNN Turk

Sursa foto: CNN Turk

Președintele Turciei – Recep Tayyip Erdogan – a transmis că „toate unitățile relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat, potrivit ynetnews.com, că țara sa este pregătită să ajute Turcia și să asigure orice tip de asistență necesară, iar ministrul de Externe Eli Cohen a adăugat că un ajutor de urgență este deja în pregătire.

În Israel, poliția a anunțat că a primit 3.496 de apeluri telefonice de la populația panicată, până la ora 03:50, dar nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale.

În Turcia, acesta este cel mai puternic seism înregistrat din 1999 încoace. Atunci, un cutremur de 7,6 magnitudine a ucis peste 17.000 de persoane. Unele voci vorbesc despre unul dintre cele mai puternice seisme din ultimii cel puțin 500 de ani.

În Siria, Raed Ahmed, care conduce Centrul Național al Cutremurelor, a declarat la postul proguvernamental de radio că acesta a fost, ”istoric, cel mai puternic seism înregistrat de-a lungul existenței centrului”.

Turcia este una dintre zonele cele mai afectate de seisme din lume.

UPDATE

Turcia a cerut ajutor internațional, după seismul din această dimineață, iar România a anunțat că va trimite o echipă RO-USAR.Prim-ministrul României a convocat luni, 6 februarie 2023, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU în contextul cutremurului din Turcia. Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU.

„Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”, se arată în comunicatul oficial.

România este solidară cu cei afectaţi de tragedia din Turcia şi Siria

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanţe luni, 6 februarie, din partea României, familiilor victimelor cutremurului care a lovit Turcia şi Siria, precum şi însănătoşire grabnică persoanelor rănite. În urma cutremurului au fost înregistraţi sute de morţi şi răniţi în cele două ţări, potrivit bilanţurilor provizorii.

MAE: Mai mulți români, surprinși de cutremur într-un hotel din Turcia

Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează la acest moment la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

UPDATE

Cei 10 români care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi luni, 6 februarie, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, se arată într-o informare a Guvernului, transmite Agerpres.

„Din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi astăzi. Ei vor fi preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, se arată în informare.

Potrivit MAE, o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara s-a deplasat la faţa locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetăţenilor români, urmând a fi stabilite ulterior detaliile privind transportul în România.

UPDATE

Lira turcească a atins luni un nou minim istoric, iar acţiunile companiilor turceşti s-au prăbuşit, după cutremurul devastator de 7,8 urmat de mai multe replici, dintre care cea mai mare a avut peste 7 grade. Borsa Istanbul a anunţat că a suspendat temporar tranzacţiile cu acţiunile mai multor companii din zona unde a avut loc cutremurul, transmite Reuters.

„Evenimentele tragice din sudul Turciei, care a fost lovit de un cutremur puternic, reprezintă o sursă suplimentară de incertitudine înaintea unor alegeri cruciale care cel mai probabil vor fi organizate în luna mai”, a declarat Piotr Matys, analist la In Touch Capital Markets.

Borsa Istanbul a anunţat că a suspendat temporar tranzacţiile cu acţiunile mai multor companii din zona unde a avut loc cutremurul.

La nivel global, pieţele emergente sunt supuse la presiuni în condiţiile în care monedele şi acţiunile companiilor din lumea emergentă resimt efectele aprecierii dolarului ca urmare a celor mai recente date statistice care arată că economia americană a creat un număr de locuri de muncă peste aşteptări în luna ianuarie, ceea ce sugerează că Rezerva Federală va continua să majoreze dobânda de politică monetară.

Însă Turcia resimte şi presiuni suplimentare. Tensiunile geopolitice au crescut recent după semnalele că SUA vor promova o linie mai dură în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei, cee ce va pune noi presiuni asupra companiilor turceşti. Recent Washingtonul a avertizat Ankara cu privire la exportul spre Rusia a unor produse chimice, microcipuri şi alte produse care pot fi utilizate în războiul împotriva Ucrainei.

Un alt motiv de îngrijorare îl constituie recentele date privind inflaţia în Turcia, analistul Tata Ghose menţionând faptul că cifrele conform cărora inflaţia anuală a ajuns la 57,68% în luna ianuarie sunt cu mult peste estimările pieţelor. „Datele privind inflaţia în Turcia publicate săptămâna trecută constituie un şoc, realimentând volatilitatea cursului de schimb dolar-liră. O nouă fereastră de volatilitate a cursului de schimb ar putea fi după colţ”, spune Tata Ghose, analist la Commerzbank.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol