2 mai 2024, 13:45

UPDATE. Cutremur în Oltenia, de 5,7, urmat de o serie de replici. Seismul de azi NU este o replică a celui de ieri

În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km.

Cutremurul s-a produs la 102km NV de Craiova, 120km SV de Sibiu, 146km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 183km SE de Arad, 195km S de Cluj-Napoca, 204km E de Belgrade, 208km E de Zemun, 212km NE de Nis, 212km V de Brasov.

Mihai Diaconescu, seismolog la INFP, a declarat la Antena 3 că seismul s-a produs la 10 km sud față de cutremurul de luni: ”Deocamdată suntem în evaluare”, a mai spus acesta: ”Nu este replică, celelalte de ieri trebuie să le privim ca pre-șocuri și cel de azi șocul principal și probabil vor urma replici”, a mai transmis acesta.

UPDATE

Pe contul de Twitter al INFP oamenii transmit că seismul s-a simțit și în Alexandria, Pitești, Sibiu, Brașov, Cluj, Caracal și Giurgiu.

UPDATE

Încă un cutremur s-a produs la câteva minute după cel de 5,7.

În ziua de 14.02.2023, 15:26:11 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.4, la adâncimea de 10 km, anunță Institutul de Fizica Pământului.

Ulterior, a fost anunțată încă o replică, de 3,5 grade pe scara Richter.

UPDATE

Coșurile de fum ale Primăriei Târgu Jiu au căzut peste mașinile aflate în apropiere, notează Gorjeanul.ro. Cărămizi și tencuială au căzute de pe mai multe clădiri din municipiu.

ISU Gorj a anunțat că oamenii semnalează fisuri ale clădirilor și elemente de fațadă căzute, iar momentan nu sunt cunoscute informații despre eventuale victime.

Guvernul a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut o discuție telefonică cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în legătură cu cutremurul produs marți în regiunea Olteniei. Premierul a cerut organizarea de îndată a activităților necesare pentru gestionarea situației și pentru coordonarea acțiunilor de sprijin, transmite Guvernul.

UPDATE, ora 16.30

Centrul Seismic Mediteranean a înregistrat trei replici de peste 3 pe Richter, după cutremurul de azi din Gorj, de la ora 15.16. Prima s-a produs la ora 15.21 (la cinci minute după cutremurul de 5,7) și a fost de 3,9 pe Richter. Următoarele două au avut 3,5 pe Rchter și s-au produs la orele 13.26 și 13.29.

UPDATE, ora 17.30

La ora 17:24:29, s-a produs o nouă replică, cu magnitudinea ML 4.2, la adâncimea de 15 km.

UPDATE

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, marți, după cutremurul din zona Olteniei, că nu au fost înregistrate victime sau pagube majore.

În urma cutremurului, au apărut fisuri la cinci blocuri de locuințe din Gorj, la o casă socială a primăriei din Turnu Severin și la mai multe case din satele din Gorj. Câteva persoane au suferit traumatisme craniene minore și atacuri de panică. Potrivit INFP, este o reactivare surprinzătoare a zonei seismice respective. Cutremul de azi nu este o replică a celui de ieri, scrie biziday.ro, care îl citează pe directorul general al Institutului de Fizica Pământului (INFP).

Potrivit lui Raed Arafat, cutremurul “a produs efecte” în șase localități din trei județe, Gorj, Dolj și Mehedinți. De asemenea, au fost înregistrate peste 50 de apeluri de urgență privind fisuri sau elemente de construcție căzute: “IGSU a început procedurile clare și normale în fiecare județ, să înceapă evaluările. A fost activată la nivel național grupa operativă la nivelul MAI, cu ofițeri IGSU și DSU. Ne-am asigurat că nu avem nimic grav”.

La eveniment a participat și Constantin Ionescu, directorul general al INFP, care a explicată că în Gorj au mai avut loc cutremure, însă foarte rar, la magnitudini mici: “Este pentru noi o surpriză că zona respectivă s-a activat. Aceasta a mai produs cutremure în trecut, în 1943 (5 grade), în 1910 și 1860, cu magnitudini sub 4”.

„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (…) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a precizat Constantin Ionescu.

Șeful DSU a completat că “acolo unde apar fisuri, asta nu înseamnă că blocul nu este locuibil, dar se vor face evaluări, așa cum s-a întâmplat ieri cu blocul de 4 etaje care a fost expertizat și s-a decis că este locuibil”. În Gorj, a fost convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Potrivit lui Raed Arafat, au fost semnalate efecte în Târgu Jiu, Arcani și Bumbești-Jiu.

UPDATE

Potrivit datelor publicate de site-ul Institutului de Fizica Pământului, cutremurul semnificativ de azi, de 5,7, a fost urmat până la această oră de 13 replici.

O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc marţi la ora 20:42:06 (ora României),  în OLTENIA, GORJ. A fost un cutremur slab cu magnitudinea ML 2.7, la adâncimea de 5 km.

Cutremurul s-a produs la 111km NV de Craiova, 117km SV de Sibiu, 151km V de Pitesti, 153km SE de Timisoara, 174km SE de Arad, 187km S de Cluj-Napoca, 202km E de Belgrade, 206km E de Zemun, 213km V de Brasov, 218km NE de Nis.

Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol