5 mai 2024, 23:55

Cutremure la Groningen: Cea mai mare exploatare de gaze din Europa va fi închisă

Zona Groningen a avut peste o mie de cutremure în ultimele două decenii, în timp ce guvernul olandez a strâns echivalentul a 360 de miliarde de euro venituri din gaze. Alte 66 de miliarde de euro au fost date către companiile de petrol și gaze Shell și Exxon.

Firmelor Shell și Exxon li s-a spus încă din 2013 că trebuie să înceapă să reducă producția și să se pregătească pentru a închide complet câmpul de exploatare.

Olanda va opri extracția din zăcământul de gaze naturale de la Groningen după două decenii în care localnicii au fost terorizați de cutremurele generate de această activitate. Însă seismele ar putea persista, scrie HNGN.

Autoritățile au decis închiderea zăcământului de gaze naturale din Garelsweerd, localitate din provincia Groningen, însă vor menține funcționale 11 sonde timp de încă un an, în eventualitatea unei ierni grele și a unor turbulențe geopolitice.

Este o veste bună pentru cei care locuiau în apropierea zăcământului de gaze naturale deschis în anii ’60. Aceștia s-au plâns mai bine de 20 de ani că erau terorizați de seismele provocate de operațiunile de extracție.

Populația locală s-a confruntat cu cutremure de mică amplitudine, aproape de suprafața solului, cauzate de pungile de vid formate în timpul extracției gazelor.

Seismele au provocat daune pe scară largă caselor și altor clădiri din zonă. Experții au avertizat, însă, că seismele ar putea continua timp de câțiva ani.

Localnicii au fost informați încă din 2018 că exploatarea va fi închisă. Deși extracția gazelor din zăcământ a ajuns aproape de zero în ultimii ani, Guvernul a menținut deschisă exploatarea din cauza incertitudinii de pe piața globală a energiei, provocată de invazia Rusiei în Ucraina.

„Un număr imens de oameni din provincie a avut probleme psihologice din cauza extracției gazelor”, a spus Jan Wigboldus, președintele unei asociații a localnicilor. Potrivit acestuia, mulți dintre cei afectați au fost învinși de birocrație, primind o compensație modică pentru chinul îndurat.

Un raport din februarie al unei comisii parlamentare a acuzat autoritățile olandeze că nu au acordat atenție riscurilor pe termen lung, în timp ce s-au concentrat pe succesul extracției, adăugând că Guvernul Olandei avea obligația morală de a remedia situația.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat în timpul unei vizite la fața locului, că zeci de mii de copii au trăit într-o situație groaznică în această regiune, potrivit agenției olandeze de presă ANP.

De mai multe luni, grămezi imense de bucăți de țevi și conducte vechi scoase din uz au umplut exploatarea, în timp ce multe case din zonă au fost renovate sau reconstruite pentru a integrarea unor structuri de rezistență antiseismică.

Aproximativ 2.300 de miliarde de metri cubi de gaze naturale s-au extras din acest zăcământ, cel mai mare din Europa, conform companiei Shell.

Exploatarea din Groningen a generat un venit de aproximativ 429 de miliarde de euro, sumă ajustată cu inflația, între 1963 și 2020. 85% din această sumă a intrat în bugetul statului.

Până la data demolării, câmpul va fi însă operațional în caz de nevoie extremă. „Numai în situații speciale, cum ar fi frigul extrem, va fi posibilă extragerea temporară și într-o măsură limitată de gaz în iarna viitoare”, a scris Consiliul, adăugând că numai în aceste circumstanțe va fi posibilă pornirea temporară a unuia sau mai multor locații de producție.

Consiliul a oferit un exemplu de zile consecutive de temperaturi sub -6,5C care apar împreună cu o altă urgență, cum ar fi o defecțiune a instalației de stocare a gazelor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol