5 martie 2024, 17:25

Cutremurul a semănat moarte în Maroc: peste 2.000 de morți, sute de răniți, pagube materiale imense

Cutremurul din Maroc are un bilanț din ce în ce mai sumbru. Numărul morților a depășit două mii. Alte peste 2.000 de persoane sunt rănite, din care 1.400 în stare critică. Sute de case din zona epicentrului sunt crăpate și riscă să cadă. Au fost decretate trei zile de doliu național.

Ministerul de Interne a declarat că 2.012 persoane au fost ucise și 2.059 au fost rănite, dar este posibil ca numărul deceselor să crească în continuare vertigininos, pentru că 1.404 dintre cei aflați în spitale sunt în stare critică.

Supraviețuitorii și-au petrecut noaptea sub cerul liber, pentru că majoritatea caselor făcute din cărămidă de pământ, piatră sau lemn sunt crăpate și riscă în continuare să se prăbușească. Orașul istoric Marrakesh a suferit, de asemenea, pagube materiale mari.

Provincia Al Haouz este de departe cea mai afectată, cu 1293 de morți și sate întregi rase de pe hartă. Echipele de salvare continuă să caute sub dărâmături și să încerce să intervină în localitățile sinistrate.

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a ordonat forțelor armate să mobilizeze mijloacele aeriene și terestre, echipele specializate de căutare și salvare, și să înființeze un spital de campanie. Cu toate acestea guvernul marocan nu a cerut până acum asitență internațională, în ciuda ofertelor în acest sens din toată lumea.

În primele ore care au urmat seismului, regele Marocului nu a avut nicio reacție publică. O imagine în care acesta apărea la o reuniune de lucru la Rabat a fost publicată târziu, în timp ce bilanțul seismului se agrava serios. Potrivit cotidianului francez  Le Parisien, regele Mohammed VI s-ar fi aflat în Franța în momentul în care în țara sa s-a produs cutremurul. Motivul deplasării ar fi fost unul medical. O informație care nu a fost confirmată de Paris, scrie tf1info.fr.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol