19 aprilie 2024, 6:22

Succesiunea lui Dalai Lama declanșează un nou conflict între India, SUA și China

Dalai Lama Tenzin Gyatso (numele complet este  Jetsun Jamphel Ngawang Lobsang Yeshe Tenzin Gyatso) împlinește 86 de ani în 6 iulie, dar succesiunea lui devine treptat o problemă care poate va aprinde spiritele la nivel înalt între India, SUA și China.

Dalai Lama este considerat un Buddha viu, care se reîncarnează după moartea predecesorului său. În mod tradițional, tibetanii încep o căutare a unei reîncarnări a copilului în Dalai Lama și, după identificarea băiatului, îl pregătesc pentru viitorul rol. Există multe modalități de a alege un Dalai Lama și procesul poate fi lung și complicat. Actualul Dalai Lama, care trăiește în exil în India, a fost identificat la vârsta de 2 ani.

Zâzania fără nimic sfânt

Diverși oficiali din India au discutat despre modul în care țara poate influența alegerea următorului Dalai Lama. India găzduiește guvernul tibetan în exil în orașul Dharamsala și a recunoscut Tibetul ca parte a Chinei în 2003. Din ianuarie până în martie 2021, India a convocat cinci adunări separate de călugări seniori din diferite secte și școli, de-a lungul frontierei sale cu Himalaya și China. O astfel de adunare a fost organizată pentru prima dată în peste 2.000 de ani. India speră că grupul de călugări seniori va acorda legitimitate internațională succesorului lui Dalai Lama și va conduce tibetanii în perioada interimară, deoarece ar putea dura mai mult de două decenii până când reîncarnarea va deveni clară.

În 1959, agenții de informații americani l-au ajutat pe Tenzin Gyatso să fugă din Tibet și să se refugieze în nordul Indiei, pentru a evita capturarea sa de către  forțele de securitate chineze. Dalai Lama nu a stabilit un plan clar de succesiune. În urmă cu un deceniu, călugărul a emis o declarație în care spunea că, atunci când va împlini 90 de ani, se va consulta cu alți lideri budiști tibetani dacă instituția veche de 600 de ani ar trebui să continue după moartea sa.

În timp ce China își poate numi propriul Dalai Lama, alegerea sa nu va avea nicio legitimitate. Până anul trecut, a existat o comunicare semioficială între guvernul chinez și Dalai Lama, timp în care guvernul a încercat să-l convingă pe Dalai Lama să se întoarcă în Tibet. Întoarcerea sa nu ar fi posibilă în situația politică actuală.

În 2007, China a emis un ordin de supraveghere a selecției următorului Dalai Lama fără interferența niciunei organizații sau persoane străine. Oficialii chinezi spun că există o regulă – China să fie implicată în alegerea lui Dalai Lama – deoarece actualul a urcat în funcție în 1939, după ce a fost aprobat de președintele de atunci, Chiang Kai-shek.

Ce rol au SUA?

Lupta pentru alegerea următorului Dalai Lama vine într-un moment în care administrația Biden lucrează mai strâns cu partenerii săi asiatici, pentru a sancționa China în legătură cu abuzurile din domeniul drepturilor omului și pentru a restricționa exporturile de tehnologie cheie către țară. China a răspuns atacând SUA și pe aliații săi, insistând că nu au niciun cuvânt de spus în chestiuni interne care implică Tibetul.

Anul trecut, Donald Trump a semnat Legea tibetană privind politica și sprijinul, care reiterează poziția SUA că actualul Dalai Lama are autoritatea finală în ceea ce privește reîncarnarea sa. În noiembrie 2020, șeful guvernului exilat al Tibetului a fost invitat pentru prima dată la Casa Albă. Administrația Biden menține politica lui Trump și consideră că guvernul chinez nu ar trebui să aibă niciun rol în procesul de succesiune al lui Dalai Lama.

India, cu majoritate hindusă, locul de naștere al budismului, încearcă să-și reafirme rolul de protector al religiei. În ultimele decenii, liderii săi au văzut prezența lui Dalai Lama în țară ca pe un mod de a presa autoritățile chineze spre recunoașterea Tibetului ca țară independentă. Opinia liderilor indieni asupra comunității tibetane din exil s-a schimbat recent, influențată de relațiile cu China.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol