2 mai 2024, 1:39

Daniel Apostol la Serviciul de noapte: Putem obține tarife mai mici la energia electrică prin negociere cu furnizorul

Emisiunea „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, difuzată de Radio România Actualităţi, a avut ca temă strategia energetică a României între realitate , interes național și așteptările cetățenilor.

Odată cu liberalizarea pieţei de energie, consumatorii îşi pot alege furnizorul de energie electrică, iar prin negociere directă poate opta pentru un preţ convenabil, în funcţie de consum si de necesităţi.

„Începem sa avem ocazia de a ne schimba furnizorul , să avem posibilitatea prin liberalizarea pieței de energie electrică să ne schimbăm furnizorii. Fiecare dintre noi, cu ochii pe factură, cu ochii pe consumul de enegie, putem decide să avem un consum mai mare sau mai mic și putem plăti o factură mai mare sau mai mică, în funcție de tarifele pe care le putem negocia cu furnizorul. Acesta este un beneficiu al liberalizării peței” , spune Daniel Apostol, jurnalist economic.

Atenţie la pachetele integrate – energie, IT, cablu TV

Important în alegerea unui furnizor de energie electrică este să ne informăm temeinic înainte de a face această opţiune şi să fim atenţi la factura de energie.

În al doilea rând, experţii ne avertizează că trebuie să fim atenţi la pachetele integrate de servicii energetice, IT si cablu TV, care pot avea preţuri bune pe o perioadă scurtă de timp, după care putem avea surpriza ca preţurile să crească.

„Un număr foarte mic de consumatori devin eligibili, adică optează practic să intre pe piața liberalizată și să-și negocieze singuri contractul, sunt foarte puțini cei care fac asta. Există tot felul de oferte și se poate beficia de pachete integrate de servicii energetice și de servicii de IT, internet, care pot fi foarte avantajoase. Însă, trebuie să prevenim consumatorii, că există riscul ca dintr-un astfel de pachet să nu mai înţelegi foarte bine pentru ce plătești și dacă ai o oferă bună să te interesezi pe ce perioada e bună”, afirmă Radu Dudău, director Energy Policy Group.

Capcanele negocierii unui nou contract de energie

Evident, când vine vorba despre piaţa liberă, există şi riscuri la care eşti expus.

De aceea, experţii recomandă ca la negocierea unui alt contract să verifici soliditatea noii companii pentru care vrei să optezi şi să fii atent ca preţul să fie unul competitiv.

„Toti cei care au de gând sa schimbe furnizorul și să semneze un contract cu o ofertă pentru noul furnizor, să verifice cu atentie soliditatea acestei companii. Anumiţi furnizori, anul trecut, nu au avut o politică suficient de solidă de achiziție de energie și au avut o poziție riscantă. Nu trebuie să ne temem prea mult deoarece statul, prin ANRE, are un mecanism care să evite ca un consumator, care încheie un contract cu o companie care ar urma să intre in insolvență, să rămână fără alimentare de energie. Aceasta nu se poate intâmpla. Ceea ce se poate întâmpla este să fie expus unui preț necompetitiv. De aceea, trebuie o informare completă înainte de schimbarea furnizorului”, a recomandat la emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Ţoghină, Corneliu Bodea, președintele Centrului Român pentru Energie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol