2 mai 2024, 1:07

De câți bani ai nevoie pentru o viață fericită? Au cuvântul cercetătorii britanici

Câți bani sunt necesari pentru o viață ideală? Majoritatea se mulțumesc cu 8 milioane de lire sterline, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.

Cercetarea contrazice ideea că toată lumea vrea să fie cât mai bogată posibil, deși… sunt mulți americani care spun că ei vor 100 de miliarde de dolari.

De câți bani ai nevoie pentru a duce „viața ta absolut ideală”? Potrivit unei noi cercetări efectuate de psihologii universitari, răspunsul pentru majoritatea oamenilor este 10 milioane de dolari (8,6 milioane de lire sterline), dar nu și pentru americani, care spun că au nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari iar unii dintr ei insistă frecvent pentru 100 de miliarde de dolari.

Ce știm noi, poate s-au scumpit multe pe la ei?

Academicienii de la universitățile Bath, Bath Spa și Exeter au descoperit următorul lucru: contrar presupunerii că toată lumea vrea să fie cât mai bogată, majoritatea oamenilor spun că ar fi fericiți cu numai câteva milioane.

Studiu, evident

Un studiu efectuat pe aproape 8.000 de persoane din întreaga lume a constatat că în 86% dintre țări majoritatea oamenilor consideră că și-ar putea obține viața ideală cu 10 milioane de dolari sau mai puțin.

În Argentina, India și Rusia, mai mult de 50% dintre oameni au declarat că și-ar dori 1 milion de dolari sau mai puțin. Cu toate acestea, în SUA, majoritatea oamenilor au declarat că ar avea nevoie de cel puțin 100 de milioane de dolari sau mai mult pentru a duce o viață ideală, 31,7% (cel mai popular răspuns) afirmând că ar dori cel puțin 100 de miliarde de dolari.

În Marea Britanie, cel mai popular răspuns (26%) a fost 1 milion de dolari, iar majoritatea a spus că 10 milioane de dolari sau mai puțin ar fi suficient. Treisprezece procente au spus că ar dori 100 de miliarde de dolari sau mai mult.

„Un principiu economic fondator, conform căruia toată lumea este motivată de „dorințe nelimitate”, blocată pe o bandă rulantă consumeristă și care se străduiește să acumuleze cât mai multă bogăție, este fals”, se arată în studiul publicat în Nature Sustainability. „[Credința în acest principiu] a avut, de asemenea, consecințe nefaste pentru sănătatea planetei. Străduința de a spori continuu bogăția individuală și urmărirea unei creșteri economice nesfârșite a avut un cost ridicat. Pe măsură ce bogăția a crescut, au crescut și utilizarea resurselor și poluarea.”

„Ideologia dorințelor nelimitate, atunci când este prezentată ca fiind natura umană, poate crea o presiune socială pentru ca oamenii să cumpere mai mult decât își doresc de fapt”, crede Dr. Paul Bain, cercetătorul principal și lector la departamentul de psihologie al Universității din Bath. „Descoperirea faptului că viața ideală a celor mai mulți oameni este de fapt destul de moderată ar putea face ca, din punct de vedere social, să fie mai ușor pentru oameni să se comporte în moduri care sunt mai aliniate cu ceea ce îi face cu adevărat fericiți și să sprijine politici mai puternice pentru a contribui la protejarea planetei”.

Decalaj uluitor între bogați și săraci

Dr. Renata Bongiorno, co-autor al raportului și psiholog social la Bath Spa University și la University of Exeter, a declarat: „Constatările sunt o reamintire dură a faptului că opinia majorității nu se reflectă neapărat în politicile care permit acumularea unor cantități excesive de avere de către un număr mic de persoane.

„Dacă majoritatea oamenilor se străduiesc să aibă o avere limitată, politicile care sprijină dorințele mai limitate ale oamenilor, cum ar fi un impozit pe avere pentru a finanța inițiativele de sustenabilitate, ar putea fi mai populare decât se prezintă adesea.”

O coaliție din ce în ce mai mare de politicieni și formatori de opinie solicită introducerea impozitelor pe avere în întreaga lume pentru a contribui la reducerea decalajului „uluitor” dintre cei mai bogați și cei mai săraci din societate.

Spirala inegalității

Rowan Williams, fostul arhiepiscop de Canterbury, a cerut guvernului britanic să impună un impozit pe avere pentru cei foarte bogați pentru a ajuta la combaterea „spiralei inegalității”, despre care a spus că este „profund dăunătoare moralului și încrederii noastre colective”.

„Spirala inegalității este o problemă majoră în societatea noastră și toate dovezile sugerează că acest lucru dăunează profund moralului și încrederii noastre colective”, a declarat Williams. „Un impozit pe avere de genul celui pe care îl susținem recunoaște că recompensele extrem de disproporționate pentru un număr foarte mic de cetățeni nu vor contribui la o comunitate națională coezivă și dreaptă”.

Williams le-a spus super-bogaților că nu ar trebui să privească plata înapoi către societatea mai largă ca pe o povară fiscală, ci ca pe „o oportunitate de a construi o economie stabilă și durabilă care să funcționeze pentru toată lumea”.

Cifre

Cifrele guvernamentale arată că cei mai bogați 1% din gospodăriile din Marea Britanie au fiecare cel puțin 3,6 milioane de lire sterline. La celălalt capăt al scalei, cele mai sărace 10% dintre gospodării au 15.400 de lire sterline sau mai puțin, aproape jumătate dintre ele fiind împovărate cu mai multe datorii decât au în active, potrivit datelor publicate de Oficiul Național de Statistică.

Un impozit pe avere pentru cei 1% din cei mai bogați ar putea genera cel puțin 70 de miliarde de lire sterline pe an, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Greenwich. Această sumă ar fi echivalentă cu 8% din totalul taxelor actuale, dar ar afecta doar aproximativ 250.000 de gospodării.

Comisia de impozitare a averilor, înființată în 2020 pentru a analiza costurile și beneficiile impunerii unui impozit pe avere, a recomandat un impozit unic de 1% pentru gospodăriile cu peste 1 milion de lire sterline. Aceasta a declarat că impozitul ar genera 260 de miliarde de lire sterline – mai mult decât suficient pentru a acoperi finanțarea pe un an a Sistemului Național de Sănătate și a cheltuielilor de asistență socială, scrie The Guardian.

Foto: Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol