14 iulie 2024, 16:39

De ce au fost creați blugii și cum au devenit celebrii?

„Îmi doresc să fi fost eu cel care a inventat blugii. Au putere de expresie, modestie, sex appel, simplitate – tot ceea ce îmi doresc la hainele mele” – afirma Yves Saint Laurent.

Blugii au pornit din regiunea Genova, Italia. În Enciclopedia Modei descoperim că termenul de „blugi” este cunoscut și folosit încă din anul 1600. Acest element vestimentar se adresa în perioada respectivă exclusiv bărbaților. Denumirea de „denim” provine de la țesătorii francezi din regiunea Nîmes, Franța.

Loeb (care devine ulterior Levi) Strauss aduce acest material în SUA în 1853, deschizând în New York un magazin de textile. Cel de-al doilea magazin dedicat blugilor a fost inaugurat în San Francesco, aproape de minele de aur, astfel că materialul devine uniforma tuturor minerilor.

    Sursa: publimix.ro Levi Strauss (1829–1902)

În 1890 apare pentru prima dată ideea numerotării blugilor, astfel fiind creată prima pereche – devenită deja clasică -Levi’s 501. Culoarea materialelor din care sunt confecționați este un albastru pe diverse nuanțe în funcție de gradul de prespălare. Prima etichetă a blugilor are o imagine ce ilustrează doi cai care trag o pereche de blugi, scopul reprezentării fiind de a demonstra rezistența tesăturilor.

 

Sursa: ro.pinterest.com

În secolul XIX, Jacob Davis – croitor din Nevada – aplică pe blugi nituri metalice părților supuse uzurii cerându-i lui Strauss să devină parteneri de afacere.

Sursa: publimix.ro Jacob Davis (1831–1908)

Cele patru evenimente mari din lumea blugilor au fost:

  1. Expirarea brevetului în 1908 în care zeci de imitatori au invadat piața cu falsuri.
  2. În 1930 oamenii plăteau bani grei pentru a purta „tradiționalul” stil cowboy.
  3. Militarii anilor 1940-1950 au adus un plus de popularitate denimului, purtând acest element vestimentar în timpul liber.
  4. Lansarea filmelor: „Rebel Without A Case” și „The Wild On” – 1950 – în care protagoniștii purtau blugii în semn de rebeliune împotriva așteptărilor societății.

Sursa: ro.pinterest.com

În urma filmelor din 1950 a apărut o explozie de cereri pentru blugi în rândul tinerilor cu o mentalitate libertină.

FUN FACT: Ce rol are buzunarul mic poziționat în partea dreaptă din față a blugilor? Blugul era uniforma minerilor, așadar scopul buzunarului a fost de a depozita bucățile mici de aur găsite în mină.

Sursa: businessmagazin.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE