24 aprilie 2024, 8:58

De ce e important să construim reziliența la copii

Consolidarea rezilienței la copii este o parte importantă a dezvoltării, deoarece este chiar abilitatea care îi ajută să depășească obstacolele, să se refacă după eșecuri și să găsească bucurie în viață.

Experții LEGO au descris importanța rezilienței, și au prezentat și câteva activități distractive care vă pot ajuta copilul să devină mai rezistent!

Ce este reziliența și de ce este importantă?

În esență, reziliența este o abilitate cheie care ne ajută să facem față situațiilor și emoțiilor negative. Este forța de luptă care ne face să continuăm atunci când suntem aproape de a renunța. De fiecare dată când v-ați forțat să realizați ceva dificil, cum ar fi o alergare foarte grea, reziliența este cea care vă face să continuați.

Pentru copii, reziliența este una dintre pietrele de temelie pentru a deveni o ființă umană încrezătoare, competentă și capabilă. Conform experților LEGO, reziliența îi poate ajuta, de asemenea, pe copii să devină mai dispuși să încerce lucruri noi și să facă față provocărilor, precum și să se confrunte cu schimbările, cum ar fi mutarea casei sau începerea școlii.

Care sunt factorii care influențează reziliența?

Mulți factori influențează reziliența la copii, iar relațiile puternice sunt printre cei mai importanți. Construirea și menținerea unor relații puternice cu persoanele care se ocupă de copii, cu prietenii și cu comunitatea în general le va oferi copiilor un sentiment de siguranță, securitate și confort. La rândul lor, acest lucru le oferă copiilor încrederea necesară pentru a face față oricărui lucru pe care lumea îl trimite în calea lor—fie că este un puzzle complicat sau o relație dificilă de prietenie.

Experiența este un alt factor care poate contribui la dezvoltarea rezilienței unui copil. Pe măsură ce copiii învață să depășească problemele în mod sănătos, încep să vadă de ce sunt capabili și sunt mai pregătiți să facă față provocărilor în viitor.

Deși există modalități de a-i ajuta pe copii să își dezvolte reziliența, este la fel de important să luăm în considerare factorii biologici care îi pot afecta.

Factori biologici

Conform experților de la LEGO, mulți factori pot avea un efect asupra copiilor în toate domeniile dezvoltării lor, cum ar fi casa lor, mediul social, școala și chiar părinții lor. Deși este posibil să se controleze unii dintre acești factori, merită să ne amintim că fiecare copil este unic și poate fi mai rezistent în anumite moduri decât în altele, ceea ce poate fi adesea determinat de genele lor.

Sănătate

Cu toții ne îmbolnăvim din când în când, dar acest lucru este mai puțin probabil pentru copiii cu un grad sporit de reziliență. Vă puteți ajuta copiii să adopte un stil de viață sănătos, încurajând exercițiile fizice, un somn regulat și o dietă sănătoasă.

Dispoziție genetică

Nu există nicio îndoială că genele pe care le moștenim de la părinții noștri reprezintă o mare parte din ceea ce devenim. Cu toate acestea, acest lucru poate merge dincolo de trăsăturile fizice, deoarece copiii sunt susceptibili să preia și unele dintre trăsăturile psihologice ale părinților lor, ceea ce poate afecta modul în care își dezvoltă rezistența.

Deși nu putem face prea multe pentru a evita acest lucru, este pur și simplu felul în care arată lumea, ceea ce este important este să le oferim copiilor un sentiment de siguranță, confort și companie pentru a-i ajuta să simtă că pot face față oricărei provocări care le apare în cale.

Temperament

Conform specialiștilor LEGO, unii experți cred că temperamentul unui copil (dacă este sau nu un copil agitat sau calm) poate influența modul în care acesta își construiește reziliența în primii ani de viață.

În timp ce copiilor răbdători, atenți și receptivi le poate fi mai ușor să accepte schimbările, există întotdeauna modalități de a-i ajuta să se adapteze la anumite comportamente și de a le oferi cel mai bun start în dezvoltare în viață.

Factori externi

Factorii externi pot influența, de asemenea, reziliența, în special sprijinul pe care îl primește un copil din partea îngrijitorilor primari și a persoanelor din comunitatea sa.

Experiențele pozitive din casa, școala și cartierul unui copil vor îmbunătăți, de asemenea, modul în care un copil devine rezilient, deoarece se simte în siguranță și capabil să acționeze și să reacționeze în aceste locuri.

Mediul de acasă

S-a constatat că un cămin curat, organizat și structurat este un cadru optim pentru dezvoltarea rezilienței. Încurajându-vă copilul să vă ajute la curățenie, îl veți învăța, de asemenea, să aibă grijă de el însuși și de lumea din jurul său – ambele lucruri îi vor alimenta reziliența.

Stiluri de parenting

Stabilirea unor reguli și a unor așteptări consecvente de timpuriu va promova dezvoltarea rezilienței la copiii mici.  Conform experților LEGO, oferirea regulată de întăriri pozitive unui copil îl va ajuta, de asemenea, să dezvolte comportamente pozitive, limite sănătoase și luarea deciziilor empatice.

Părinții și îngrijitorii sunt, de asemenea, modele directe pentru copii, așa că merită întotdeauna să luăm în considerare comportamentele proprii și ceea ce acestea pot transmite unui copil. Amintindu-și rolul lor de a da un exemplu copiilor lor, părinții și tutorii pot conduce prin exemplu.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol