19 mai 2024, 23:29

De ce ne îmbolnăvim de COVID-19? Pentru că o mască din cinci e din categoria “fashion”

De ce ne îmbolnăvim de COVID-19? Unii poartă măștile sub nas. Alții, pentru că nu vor să fie în rândul lumii, caută “pe roșu” sau “cu imprimeuri” – își cumpără așadar un produs fashion, nu o mască protectoare. În fine, alții nu se uită bine la etichete sau cad pradă importurilor de falsuri.

Cam acestea sunt concluziile, până în acest moment.

Asociaţiei Pro Consumatori avertizează că una din cinci măşti folosită de către români pentru protecţia în faţa răspândirii virusului SARS-CoV-2 este, de fapt, o mască fashion. Un produs la modă și atât, nu o mască de protecție.

APC spune că aceste măști-fashion sunt lavabile, reutilizabile şi ajustabile. Ele nu oferă protecţie împotriva bacteriilor şi virusurilor. Oferă protecţie doar împotriva inhalării prafului, polenului şi stropirii cu picături mari de salivă.

Nu protejează împotriva COVID-19 și nu sunt sterile. Nu sunt dispozitive medicale, adică nu îndeplinesc cerinţele standardului SR EN 14683:2019. De asemenea, nu sunt echipamente individuale de protecţie, adică nu îndeplinesc cerinţele standardului SR EN 149:2009.

În ceea ce priveşte măştile de protecţie respiratorie împotriva SARS-CoV-2, specialiştii APC recomandă consumatorilor să folosească în această perioadă fie măşti faciale de uz medical, fie semi-măşti filtrante împotriva particulelor.

De ce ne îmbolnăvim de COVID-19?

„În actualul context sanitar de creştere alarmantă a numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2, fapt care a determinat impunerea purtării măştii de protecţie în Bucureşti şi alte oraşe mari ale ţării, şi în spaţiile deschise, APC solicită instituţiilor statului român cu atribuţii pe zona supravegherii pieţei să verifice măştile de protecţie respiratorie atât din punct de vedere al etichetării, cât şi din punct de vedere al îndeplinirii parametrilor asumaţi de producător prin intermediul etichetei sau al ambalajului colectiv”, precizează asociaţia într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei profesionale solicită Direcţiei Generale a Vămilor să acorde atenţia cuvenită procesului de vămuire a importurilor de măşti de protecţie şi a altor materiale sanitare (dezinfectanţi, combinezoane, viziere etc.) folosite în această perioadă pentru protecţia împotriva SARS-CoV-2, iar Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să verifice dacă etichetarea acestor produse este înşelătoare.

Foto: iClothing.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol