23 august 2023, 12:34

De ce ni se face „pielea de găină”?

Emoții puternice, frig, auzul unei povești șocante, un zgomot care ne sperie sau un cântec frumos, toate acestea pot produce „pielea de găină”, un fenomen destul de comun în rândul oamenilor, dar ale cărui detalii nu sunt foarte cunoscute. Cum apare acestă reacție? Ei, bine se pare că stimulii exteriori determină la nivelul organimuslui, un mecanism de apărare ancestral.

Cum se declanșează „pielea de găină”?

Această reacție este un mecanism de apărare, numit în latinește horripilari  – a avea părul ridicat (de unde și verbul a oripila = a îngrozi). În cazul unei scăderi de temperatură, când ieșim din piscină de exemplu, termoreceptoarele repartizate pe pielea noastră (numite și corpusculii Krause) avertizează creierul, care trimite un mesaj către sistemul nervos. Acesta din urmă ordonă mușchilor erectori situați la baza fiecărui fir de păr să se încordeze, potrivit Digi24.ro.

La animale, ca și la om, această contracție permite încălzirea epidermei: penele sau firele de păr permit aerului să pătrundă și se creează astfel un strat izolant ce protejează de frig. Cu toate că nu mai suntem atât de „păroși” cum erau strămoșii noștri, am păstrat acest mecanism de apărare.

Pielea de găină nu este numai o reacție fiziologică. Poate apărea și în cazul unei emoții puternice, cum ar fi frica sau plăcerea.

De mai mulți ani, Mitchell Colver, cercetător în domeniul psihologiei experimentale la Universitatea de Stat din Utah, studiază reacțiile fizice pe care le provoacă muzica atunci când generează o senzație de plăcere. O astfel de reacție este frisonul (denumit și „orgasmul pielii”). Pielea de găină declanșată de un cântec frumos sau, dimpotrivă, de un moment de spaimă ține de același proces.

Indiferent de natura zgomotelor înfricoșătoare pe care le auziți, acești stimului externi vor trimite semnale creierului că ceva periculos urmează să se întâmple, astfel că acesta va secreta adrenalină. Acestă reacție esre perfect normală și are mai multe efecte: respirația se accelerează, corpul transpiră, ritmul cardiac crește și… părul se ridică. Acest reflex se observă și la animalele cu blană: de pildă, atunci când se află în fața unui inamic, o pisică „se înfoaie”.

Sursă Foto: Feminis.ro

Astfel că, atunci când percepem o situație ca pe un eventual pericol, creierul secretă adrenalină, iar părul se ridică. Profesorul Mitchell Colver spune că dacă o bucată muzicală aduce un sunet neașteptat (o voce surprinzătoare, o schimbare de ritm etc) se produce aceeași reacție.

Acesta mai susține și faptul că vibrațiile vocale ale interpretului pot fi similare cu cele ale unei persoane care strigă după ajutor, susține cercetătorul. Totuși, creierul nostru analizează rapid ce se întâmplă și înțelege că nu este o situație periculoasă. Surpriza este pozitivă, dar rămâne declanșat mecanismul prin care mușchilor erectori ai firului de păr li se „poruncește” să se încordeze. În cazul acesta, pielea de găină este un indiciu al faptului că audiența apreciază muzica ce i se oferă.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol