19 aprilie 2024, 11:25

De ce NU te poți concentra?

Deschizi frigiderul. Oare ce voiam să iau? Treci dintr-o cameră în alta. Oare ce făceam aici? Tocmai te-am sunat să-ți spun ceva…dar am cam uitat. Cu vârsta (dar NU neapărat) observi un deficit de atenție și nu e musai să fie Alzheimer & friends.

Te rog, concentrează-te în continuare!

Viața noastră este plină de telefoane, iPad-uri, monitoare, diferite aplicații pe care le verificăm alternativ. Ne e tot mai greu să ne concentrăm mai mult timp pe o anumită sarcină fără să ne întrerupem pentru a ne întoarce la ecrane și a derula Facebook-ul sau Whatsapp-ul.

Care sunt cauzele acestui fenomen? E o problemă la nivel personal, suntem leneși și neimplicați? Există vreo soluție?

Lipsa de concentrare

Preocupat de aceste întrebări, Johann Hari a realizat interviuri cu experții din domeniul neuroștiințelor și psihologiei și a aflat că lipsa de concentrare este efectul unor forțe externe puternice care ne-au furat atenția, printre care dezvoltarea tehnologiei, optimismul feroce, creșterea epuizării fizice și psihice, amplificarea stresului, izolarea fizică și psihică.

Odată ce a identificat douăsprezece cauze reale ale lipsei concentrării, acestea l-au condus la soluțiile prin care ne putem recupera atenția, dacă suntem determinați să luptăm pentru ea.

Rezultatul este volumul „Hoții de atenție„, la Editura Trei.

Jurnalistul anului

Johann Hari a primit în două rânduri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International (Marea Britanie), pentru reportajele privind războiul din Congo și abuzurile în ceea ce privește drepturile omului din Dubai. Scrie pentru New York Times, Le Monde, The Guardian și multe altele. Discursurile sale de la TED Talks despre dependenţă și depresie au fost urmărite de peste optzeci de milioane de ori.

La Editura Trei a apărut și cartea sa despre depresie, “Legături pierdute”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol